Marić: Imamo scenarije za najcrnje situacije

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR financija Zdravko Marić izjavio je za Dnevnik HTV-a kako su zadnje smanjene projekcije MMF-a i Svjetske banke u vezi hrvatskog gospodarstva niže, no da se i dalje predviđa rast.

Kaže da se to odnosi na svjetsko gospodarstvo, europsko, ali i hrvatsko. Marić se nalazi u Washingtonu, gdje je održan sastanak MMF-a i Svjetske banke. Na sastanku je izražena zabrinutost zbog inflacije, posljedica pandemije i krize u Ukrajini

Vlada će usvojiti revidirane makroekonomske projekcije

MMF je prilično smanjio predviđanja za gospodarski rast u Hrvatskoj u 2022. na 2.7 posto. Marić je naglasio kako je Hrvatska prošle godine iznad svih očekivanja rasla 10.2 posto, prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku.

U idućem tjednu će vlada usvojiti revidirane makroekonomske projekcije, gdje je rast revidiran na nešto niže. No, i dalje je stopa oko tri posto. "To je, uzevši u obzir sve okolnosti, i dalje dobro", rekao je Marić. Ipak, postoji velika neizvjesnost i puno manje faktora na koje se ne može utjecati.

Novi paket vladinih mjera

Marić je rekao kako je fokus vlade bio prvenstveno na cijeni plina, ali i na snižavanju stope PDV-a na hranu. 

"Znali smo da će efekti, bilo izravno ili neizravno, utjecati na rast cijena hrane. Kako se dalje situacija bude razvijala, vlada će pripremati nove pakete i proširiti te mjere. Ne bih u ovom trenutku govorio detaljnije.

"Moramo se fokusirati na implementaciju postojećeg programa i mjera. Vidimo i sami kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji, pa tako i globalno. Vidi se da je inflacija viša u SAD-u nego u Europskoj uniji. To su sve elementi kojima moramo raspolagati i sukladno tomu i adekvatno i na vrijeme reagirati", rekao je ministar Marić za HTV.

Javni dug

Marić je nedavno izjavio kako je vrijeme jeftinog novca završeno. Kaže da je Hrvatska prije tjedan dana izdala obveznicu i da je ona u smislu kvalitete investitora jako dobra.

No, prinosi su puno viši nego 2021. godine. Ministar je istaknuo kako je dolazak u Washington iskoristio za susrete s jakim i važnim investitorima. S njima je razmijenio iskustva za ono što dalje slijedi.

"Hrvatska će za ovu godinu još jednom napraviti transakciju na domaćem tržištu i manje-više ispuniti sve naše potrebe financiranja. No, naravno, pogled prema naprijed govori da se moramo više fokusirati na prudentno upravljanje dugom i jako je važno iz proračunske perspektive, ali ono što smo govorili kada su kamate išle dolje, da se sve to pozitivno preljeva na gospodarstvo, odnosno na građane. Tako i ovdje moramo učiniti sve da se to negativno prelijevanje, što je moguće više ublaži", veli Marić.

Marić kaže da vlada ima scenarije za najcrnije situacije

Po pitanju globalnog gospodarstva i Hrvatske u 2023., MMF i Svjetska banka su optimističniji, ali pod uvjetom da se ukrajinska kriza ne proširi dalje. Marić ističe kako vlada ima scenarije za najcrnje situacije. 

"Što se god bude događalo, mi ćemo pratiti situaciju i po potrebi, naravno, reagirati", rekao je Marić za Dnevnik HTV-a.

Pročitajte više