Marić o veledrogerijama: Ne možemo riješiti problem stalnim upumpavanjem novca

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

MINISTAR financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako su dugovi prema veledrogerijama, koji iznose rekordnih šest milijardi kuna, samo dio ukupnih obveza zdravstvenog sustava od 12.5 milijardi kuna te da dug za lijekove nije moguće riješiti samo upumpavanjem dodatnih sredstava.

"Do prije nekog vremena imali smo u prosjeku jednom do dvaput godišnje tu temu. Ona je sada postala vrlo frekventna, gotovo i mjesečna", kazao je Marić nakon sjednice vlade.

Evidentno je, dodaje, da će za financijsku održivost sustava trebati činiti puno više, ne samo na strani prihoda nego i na rashodnoj strani proračuna.

"Ne možemo riješiti tu problematiku stalnim upumpavanjem dodatnih sredstava u zdravstveni sustav." 

Podsjetio je da je posljednja preraspodjela u državnom proračunu prema veledrogerijama bila krajem 2020. Tada su veledrogerijama uplaćene više od dvije milijarde kuna.

"To je problematika koja nije nova. Činili smo puno toga da se kroz prihodovnu stranu proračuna povećaju izdvajanja za zdravstvo, kroz povećanja zdravstvenog doprinosa, kroz periodične injekcije, i gdje smo svaku uštedu koju smo proteklih godina nalazili usmjeravali u zdravstveni sustav, a vidimo i sami koji su ukupni rezultati", rekao je Marić. 

HUP-ova Koordinacija veledrogerija upozorila je da će dug za lijekove 1. ožujka prijeći šest milijardi kuna te da svakog dana raste za 20 milijuna.

Najavili su da će od početka ožujka početi s uvjetovanom isporukom lijekova ustanovama koje redovito ne podmiruju dugove.

"Očekuje se da će veći broj bolnica neplatiša od utorka ući u nove blokade te poseban režim isporuke", ističu veledrogerije.

Pročitajte više