Marijačić spreman objaviti ispriku u idućem broju Hrvatskog lista

ZADARSKI novinar Ivica Marijačić, kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za nepoštivanje suda zbog objave identiteta zaštićenog svjedoka, u srijedu je najavio da će u idućem broju tjednika "Hrvatski list", čiji je glavni urednik, objaviti ispriku zbog kršenje pravila ICTY-a.

"Objavit ću javnu ispriku zbog kršenja pravila ICTY-a u idućem broju Hrvatskog lista, ako uopće budem u mogućnosti raditi", kazao je Marijačić u telefonskom razgovoru.

ICTY je krajem 2003. zbog istog prekršaja optužio glavnog urednika podgoričkog lista "Dan" Duška Jovanovića. Optužba je povučena 2004. nakon što je Jovanović objavio svoju ispirku u "Danu".

"Nisam htio opstruirati rad ICTY-a niti ugroziti sigurnost svjedoka, objavio sam sporni tekst kako bih ukazao na proturječje u postupcima haškog Tužiteljstva, a to nije zabranjeno", kazao je Marijačić.

Marijačić je optužen, zajedno s bivšim šefom vojnoobavještajne službe SIS Markicom Rebićem, jer je u Hrvatskom listu objavio iskaz zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice na suđenju Tihomiru Blaškiću iz ožujka 1998.

Radilo se o svjedočenju nizozemskog časnika SFOR-a o neuspješnu pokušaju bosanskog Hrvata Miroslava Brale - Cicka da se 1997., nakon što je saznao da je optužen od ICTY-u, dobrovoljno preda.

S porte SFOR-ove baze u BiH je vraćen jer je iz Tužiteljstva rečeno SFOR-u da Bralo nije na popisu optuženih.

Namjera je bila ukazati na proturječje, jer je Tužiteljstvo tada optuživalo Hrvatsku da skriva Bralu, a samo ga je pustilo 1997. godine, rekao je Marijačić.

Marijačič je naglasio kako je imao informaciju da je "Washington Post" isti materijal objavio prije četiri ili pet godina, pa je držao kako ga zbog interesa javnosti može objaviti bez posljedica kako za predmet Bralo, tako i za svjedoka.

Glede same optužnice, kazao je kao mu ona još nije uručena ali je smatra neuobičajenom i očekuje zaštitu strukovne udruge.

"Skandalozno je i neuobičajeno da se na međunarodnom sudu za ratne zločine optužuju novinari", izjavio je Marijačić i dodao da očekuje reakciju strukovne udruge, Hrvatskog novinarskog društva.

Svugdje u svijetu strukovne udruge bi oštro reagirale i tražile zaštitu temeljenih profesionalnih sloboda i prava, dodao je.

Pored Marijačića i Rebića, ICTY je danas objavio i optužnicu za nepoštivanje suda protiv izdavača i urednika Hrvatskog slova, Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića, zbog objavljivanja identiteta zaštićenog svjedoka i transkripta njegovog iskaza sa zatvorene sjednice na suđenju Blaškiću 18. prosinca 1997.

Hrvatsko slovo je u studenom i prosincu 2004. objavilo izvatke iz tog svjedočenja današnjeg predsjednika Republike Stjepana Mesića, koji je ICTY posebnim nalogom zabranio.

Šešelj je tu zabranu poštivao, a Margetić je osnovao "Novo Hrvatsko slovo" u kojem je transkript objavio u cijelosti, zbog čega je jedini među četvoricom optužen u dvije točke za nepoštivanje suda.

Pročitajte više