Marijana Puljak: Plenković strahuje da se naš model upravljanja ne proširi zemljom

Foto: N1

ZASTUPNICA Centra Marijana Puljak je u Novom danu N1 televizije komentirala aferu AP, Zakon o pomorskom dobru i način upravljanja gradom Splitom. “Kaos ne kreira oporba nego HDZ. Afere nije producirala oporba nego HDZ. Građani više ne znaju broj afera koje se događaju, mediji ne stignu to pratiti", kazala je Puljak.

"Andrej Plenković sad želi umanjiti značaj afera, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja, trgovanje utjecajem, to da je on AP u aferi. Želi umanjiti svoju ulogu u tome i želi optužiti oporbu", dodala je. Tvrdi kako trenutno u Hrvatskoj postoje dva modela upravljanja: “jedan je upravljanje HDZ-a, drugi model upravljanja je onaj u Splitu”.

"Stranačka iskaznica ne smije biti prednost ili mana"

“Otkad je gradonačelnik došao na vlast prvi put, u povijesti Hrvatske su raspisani javni pozivi i pobjeđivali su najbolji… Premijer jako dobro zna kako u Splitu funkcionira vlast, on zna kako se taj požar može proširiti Hrvatskom i on stalno reagira na sve poteze vlasti u Splitu jer se boji da se taj model upravljanja ne proširi cijelom zemljom”, naglasila je.

Ipak, vjeruje da je moguće iskorijeniti HDZ-ov način upravljanja. "Kad nas netko i nazove, kažemo mu da se prijavi na natječaj. Stranačka iskaznica ne smije biti niti prednost niti mana pri zapošljavanju. Pogledajte kako je Plenković spomenuo zviždačicu Maju Đerek: ‘Ona Đerek se zaposlila u Splitu’", nezadovoljna je Puljak. 

"Čak su i HDZ-ovci govorili da je zakon nejasan"

"Mi kažemo da je pobijedila na javnom natječaju, razotkrila je hobotnicu njegovih partnera koji su radili nekretninske nepodopštine. Što se tiče nas iz Centra, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek može doći u sabor i dati svoju ostavku, to je jedini logičan potez. Što ste bliže vrhu s nekim aferama, institucije sporije reagiraju. Nije dobro napravila svoj posao", smatra Puljak. 

Navodi kako intervencije u Zakon o pomorskom dobru nisu dobre, ali dodaje da je još gora od samog zakona uredba koja je uslijedila nakon njega i koja je poništila dobre stvari. "Oporba se ujedinila, najveći problem zakona je to što je on nejasan. Treba povući zakon i urediti ga. Čak su i HDZ-ovi zastupnici na čitanju zakona govorili da je on nejasan", istaknula je saborska zastupnica Centra. 

"Jedan od velikih problema u zakonu je založno pravo, to je put u prikrivenu privatizaciju. Mi ne znamo ni tko je bio u radnoj skupini donošenja zakona. Namjerno rade nejasne zakone da se dovede do kaosa u primjeni.  Bili smo prisutni na prosvjedu jer se slažemo s onim što građani traže. Taj se zakon mora baciti u smeće i napraviti ponovno", zaključila je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više