Marinac i Šestak darovali Fimi 150 milijuna kuna?

DARKO MARINAC i Zdravko Šestak, bivši šefovi Uprave Podravke, tajnim su ugovorom oslobodili varaždinsku Fimu svih obaveza koje su nastale prilikom preuzimanja 10,6 posto dionica koprivničke tvrtke, piše Jutarnji list.

Pravno gledano, Podravka time danas od Fime ne može naplatiti ni kunu potraživanja, a te su odredbe regulirane sa četiri aneksa ugovora koji su Milan Horvat i Darko Marinac potpisali 6. rujna 2007.

Time je Podravka obavezna podmiriti sve sadašnje i buduće Fimine obaveze prema dionicama te jamče da od Fime nikad neće tražiti povrat tog novca. Prema osnovnom ugovoru, koji je za Podravku bio povoljan, Fima mora vratiti Podravki novac koji bi eventualno naknadno uložila u preuzimanje dionica.

Tajni aneksi ugovora

No, na isti dana kada je potpisan osnovni ugovor, potpisan je i tajni aneks ugovora kojim se Fimu oslobađa svih obaveza koje bi Podravka preuzela prema kreditu. U siječnju 2008. Marinac i Horvat potpisuju i drugi tajni aneks ugovora prema kojem Podravka preuzima sve Fimine obveze prema mjenici Erste factoringa i to bez obaveze da joj Fima vrati novac.

Istu praksu nastavlja i Marinčev nasljednik Šestak, koji s Horvatom u siječnju 2009. potpisuje i treći tajni aneks kojim se Podravka obvezuje preuzeti sve Fimine obveze prema Erste factoringu i tvrtki Prvi faktor.

U ožujku 2009. Šestak konačno potpisuje i četvrti aneks ugovora kojim se prvi put navodi i točna svota koju Podravke "daruje" Fimi. Riječ je o 152 milijuna kuna: 107 milijuna kuna odlazi na mjenicu Erste factoringa koju je Podravka podmirila u siječnju ove godine, a ranije se podmiruje 20 milijuna kuna Fiminih obveza prema mjenici Prvog faktora i 15 milijuna kuna troškova koje je Fima prikazala u tom poslu.

Podravka početkom godine, ne znajući za tajne anekse ugovora, pokreće ovrhu nad imovinom pravnih sljedbenika Fime, tvrtki Pluris i Validus, i to zbog mjenice Erste factoringa vrijedne 107 milijuna kuna koju je Podravka podmirila umjesto Fime.

Ovrha je u međuvremenu postala pravomoćna, što Plurisu i Validusu onemogućava sklapanje dogovora sa srpskim poduzetnikom Rankom Mimovićem koji želi preuzeti varaždinske tvrtke.

Pročitajte više