Marinović: Ovo sa Srbinom i Kosovarom na Rebru je tipični obrazac trgovine organima

Foto: Screenshot RTL

U SINOĆNJEM RTL Direktu gostovala je Lovorka Marinović, nekadašnja šefica zagrebačke Međunarodne organizacije za migracije. 

U RTL Direktu je prokomentirala sumnje na ilegalne transplantacije u KBC-u Rebro, a govorila je i o tome znači li to da je bilo i ranijih slučajeva o kojima ne znamo.

"Možemo sumnjati", kaže pa dodaje kako ovaj slučaj može ukazivati na druge brojke o kojima ne znamo. Čudni su ovo slučajevi, kaže, jer su čudno izašli u javnost, čudno je kako institucije reagiraju na njih. "Ministarstvo zdravstva kaže da je sve po propisima, ali sumnja postoji pogotovo jer je druga bolnica odbila to raditi. Ako dođe do toga da nemamo dovoljno dokaza da se dogodilo, to ne znači da ne postoji", tvrdi.

U ovom slučaju radi se o vozaču kamiona iz Srbije i pekaru s Kosova, a to je, kaže, tipični obrazac, odnosno da netko siromašan prodaje svoje organe nekome tko ima novac jer onaj tko nema ništa, najčešće prodaje. "Postavlja se tu etičko pitanje možemo li mi, kao vlasnici svog tijela, prodavati svoje organe", kaže. Sve međunarodne organizacije, govori, to definiraju kao najveće kršenje ljudskih prava.

I u ovoj problematici postoje ugrožene skupine, a to su ljudi u ratu, migranti, djeca koja nestaju, žene koje odlaze za poslom, a završavaju u rastućom svjetskom biznisu po zaradi.

Tvrdi pak kako kod nas nije bilo slučajeva trgovanja organima, ali poznat je slučaj u Kosovu, gdje je bila otvorena klinika u kojoj se radila transplantacija. U vrijeme rata u Kosovu srpska je država pokrenula istragu i slučaj o nestanku 300 osoba koje su iz Kosova dovedene u sjevernu Albaniju, gdje su poubijane i gdje su vađeni organi te je unaprijed dogovorena prodaja u svijetu. "O tome je pisala Carla Del Ponte. UN je istraživao slučaj, Albanija nije dopustila ekshumaciju tijela pa je slučaj pao u zaborav", govori.

Pročitajte više