Marjan je nekad bio gusta šuma. Pogledajte kako izgleda sada

Foto: Goran Leš

S EKSPEDICIJE po Marjanu splitski fotograf Goran Leš donio je svjedočenje o konačnoj propasti jednog od gradskih simbola. Predug je niz prirodnih i društvenih nesreća koji je marjansku šumu pretvorio u stanište rijetkih stabala: nezainteresiranost lokalne politike i nekompetentnost onih u čijem je opisu posla briga za Marjan pripremili su teren potkornjaku, kukcu koji je samo obavio završne radove na uništenju stabala.

Polugoli, napola ćelavi Marjan

I evo Marjana kakav ne pamtimo - polugolog, napola ćelavog. Paralelno s nestankom šume započinje omiljena domaća atletska disciplina prebacivanja odgovornosti, praćena ispisivanjem kaznenih prijava, očevidima, nalazima, analizama, ekspertizama i srodnim institucionalnim aktivnostima koje u državi Hrvatskoj uvijek uslijede prekasno. I najčešće su beskorisne.

Marjan je danas opustošen. Ako mislite da je mali potkornjak, ma koliko mu obitelj bila brojna, ovo sam uradio, nekako se čini da baš ništa niste razumjeli. Veću ste mu štetu uradili vi, na glasačkom mjestu, sa svojim baldasarima i oparama, nego što će ikad ijedan kukac. Prave štetočine nisu u šumi. Odnosno, u onome što je od nje ostalo.

Pročitajte više