Markač i Čermak do kraja tjedna u Haagu

IAKO hrvatska Vlada još uvijek odbija potvrditi informaciji o primitku haških optužnica za generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, Jutarnji list saznaje kako će optuženi generali u kratkom roku dobrovoljno otići u Haag.

Kako javlja "Jutarnji", ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt bi u ponedjeljak trebala javno potvditi da su u Hrvatsku stigle optužnice protiv Čermaka i Markača te izmijenjena optužnica protiv odbjeglog generala Ante Gotovine.

Prema dogovoru s Vladom, generali Čermak i Markač bi do kraja tjedna trebali stići u Haag i izjasniti se o krivnji za djela za koja ih se tereti.

Prema informacijama Jutanjeg lista, Čermak i Markač u subotu su se sreli se predstavnicima Vlade, ministricom pravosuđa Vesnom Škare-Ožbolt i ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom. Na istom sastanku prisutni su bili i odvjetnici dvojice generala, Miroslav Šeparović i Čedo Prodanović, te Čermakov osobni prijatelj Mladen Vedriš.

"Čermak i Markač se dobro osjećaju, spremni su dobrovoljno otići u Haag. Nadam se da se u ovih par dana neće ništa promijeniti" - izjavio je za Jutarnji list neimenovani visoki izvor.

Na pitanje zašto Vlada uporno odbija potvrditi primitak optužnica, izvor Jutarnjeg lista je odgovorio: "Morali smo tako postupiti jer smo procijenili da je ipak važnije privesti stvar kraju i definitivno dogovoriti predaju optuženih nego izvijestiti Tomčića jesu li stigle optužnice. Uostalom, Račanova vlada krila je optužnice po mjesec dana."

I Vjesnik piše kako će se generali pojaviti pred Haaškim sudom u terminu koji je dogovoren s dvojicom optuženih generala i Haaškim sudom, to jest tamošnjim tužiteljstvom. "Njih dvojica će redovitom linijom nacionalnoga avioprijevoznika u pratnji svojih odvjetnika stići u Haag i pojaviti se na mjestu gdje ih preuzimaju službene osobe" Haaškog suda, navodi Vjesnik svoj neimenovani izvor.

Izmijenjena optužnica protiv Gotovine i nova protiv Čermaka i Jarnjaka navodno se odnose na odgovornost koju sva trojica imaju u sklopu akcije Oluje i događaja nakon nje.

Ivan Jarnjak potvrdio je pak kako je dobio poziv haaških istražitelja za obavijesni razgovoru u statusu osumnjičenika. "Odazvat ću se tom pozivu, ali vam ne mogu ništa više reći jer dokument koji sam primio nosi oznaku tajnosti", rekao je za Večernji list Jarnjak. Dodao je da je za branitelje odabrao odvjetnike Miroslava Šeparovića i Gorana Mikuličića.

Pročitajte više