Markač i Čermak uskoro u Hrvatskoj?

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte dala je svoju suglasnost za puštanje optuženih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka iz pritvora Haškog suda, doznaje Jutarnji list iz pouzdanih izvora.

U praksi suda još nijednom optuženiku nije određen pritvor bez zahtjeva tužiteljstva, pa se očekuje da će ICTY pustiti Čermaka i Markača da se brane sa slobode. Kako piše Jutarnji list, hrvatski bi generali iz pritvora trebali biti pušteni do kraja tjedna ili iza 20. kolovoza, datuma nakon kojeg se suci ICTY-a vraćaju s godišnjih odmora.

U intervjuu za Jutarnji list Carla del Ponte je odbila odgovoriti na pitanje prihvaća li puštanje Čermaka i Markača iz pritvora, ustvrdivši da je to interna stvar suda sve do odluke suca.

Svojevremeno je Sud odbio puštanje dvojice optuženih hrvatskih generala iz pritvora, jer je tužiteljstvo inzistiralo da prije toga daju iskaz haškim istražiteljima. Markač i Čermak su u međuvremenu dali iskaze.

Od ponedjeljka započinje stanka u radu suda zbog godišnjih odmora, ali je glasnogovornik suda Jim Landale za Jutarnji list izjavio kako sud odluku o puštanju iz pritvora može donijeti i sljedeći tjedan, ako suci taj tjedan ostanu u Haagu.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, postoje naznake da bi se to moglo i dogoditi, pa bi tako Markač i Čermak mogli biti u Hrvatskoj prije rujna.

Pročitajte više