Markačeva obrana dobiva pojačanje?

NAKON što su se u medijima pojavili naslovi o dogovoru zajedničke strategije obrana generala Ante Gotovine i Mladena Markača kojom namjeravaju srušiti tezu o zločinačkom pothvatu, za detaljnije objašnjenje upitali smo odvjetnika generala Markača, Gorana Mikuličića.

"Ta zajednička strategija je sada dobila neku posebnu konotaciju, a u stvari se ne radi ni o čemu novom. Mi čitavo vrijeme surađujemo, a i prije smo podijelili posao, s obzirom na sadržaj optužnica, tako da se obrana generala Gotovine fokusirala na ulogu hrvatskog topništva, a generala Markača na pravne aspekte teze o zločinačkom pothvatu", objasnio je Mikuličić.

"Takva podjela zadržat će se i u žalbenom postupku i radi se o racionalnom trošenju resursa. Mi smo u stalnom kontaktu s obranom generala Gotovine, i ne radi se ni o kakvom senzacionalnom obratu", rekao je.

"Treba nam pomoć u pravno-teoretskom smislu"

Na pitanje o daljnjim potezima obrana, odvjetnik generala Markača je rekao da se njegova obrana pokušava pojačati s jednim međunarodno priznatim pravnim stručnjakom koji bi "dao dodatnu pravno-teoretsku težinu" rušenju teze o zločinačkom pothvatu.

"Nekakva posebna pojačanja nam nisu potrebna, i netko novi sada ne bi imao šanse snaći se u slučaju, s obzirom na brojnost dokaza. Nama treba pomoć u pravno-teoretskom smislu", objasnio je.

Na pitanje o tome o kojem se međunarodnom stručnjaku radi, Mikuličić nije htio odgovoriti, rekavši da je moguća suradnja tek u fazi pregovora te da još ne može iznijeti detalje u javnost.

Podsjećamo, do 16. svibnja braniteljski timovi moraju Haškom sudu dostaviti tzv. najavu da će se žaliti na prvostupanjsku presudu.

Pročitajte više