"Markačeve obrane prihvatio bi se samo odvjetnik šarlatan"

NEKOLIKO je poznatih hrvatskih odvjetnika odbilo angažman u slučaju generala Mladena Markača koji se vodi pred Haškim sudom, među njima i Ante Nobilo, Branko Šerić, Ante Madunić te Krešimir Vilajtović. Većina odvjetnika koji su se Markaču zahvalili na ponudi odbivši ju, slažu se u jednome: samo bi neprofesionalan odvjetnik prihvatio takav odvjetnički angažman, s obzirom na vremenski rok u kojemu bi se trebali upoznati sa slučajem (suđenje trojici hrvatskih generala, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, zakazano je, podsjećamo, za 7. svibnja).

Markač je, podsjećamo, danas raspravnom vijeću dostavio podnesak u kojemu je napisao da je kontaktirao nekoliko odvjetnika u Hrvatskoj, te da su svi odbili njegovu ponudu. Iz tog razloga, Markač se obratio Haškom sudu sa zahtjevom da se početak suđenja odgodi za šest mjeseci. U razgovoru za Index, odvjetnici koji su odbili angažman u Markačevom slučaju progovaraju o razlozima zbog kojih se nisu odvažili na spomenuti odvjetnički angažman.

Madunić: Da Markaču i odgode suđenje, šest mjeseci ne bi bilo dovoljno za ozbiljnu pripremu

Odvjetniku Anti Maduniću, koji je trenutno angažiran u obrani Branimira Glavaša, to nije bio jedini razlog zašto je odbio Markačevu ponudu. "Razloga je više, i svaki od njih je više nego dovoljan da ne mogu prihvatiti taj angažman. Činjenica je da šest mjeseci ne bi bilo dovoljno, morao bih djelovati ispod standarda, a ne bih želio da radi moje obrane netko strada", započinje Madunić.

Osim toga, jedan od razloga koje nam navodi aktualni odvjetnik Branimira Glavaša je i zdravstveno stanje. Nedavno je, naime, bio podvrgnut kompliciranoj operaciji kuka, no da i nije toga, kaže nam Madunić, vremenski rok tijekom kojega bi morao pripremiti Markačevu obranu je jednostavno prekratak.

"Da mu i odgode suđenje kako je zatražio, ni tih šest mjeseci ne bi bilo dovoljno za ozbiljnu pripremu. Haški sud je o svemu dobro informiran, ako je razloga za uskraćivanje odvjetničkog angažmana Šeparoviću bilo, trebali su to učiniti odmah, a ne nekoliko mjeseci prije početka suđenja. Iako, prema mom mišljenju koalizije interesa kod Šeparovića nije bilo", smatra Madunić, te nastavlja kako bi najjednostavije bilo da se Šeparovićeva žalba prihvati.

"Treba proći malo vremena da se svi ti šokovi malo smire, pa da se Markaču odobri adekvatna obrana, kao i ostalima. Jer u cijelom slučaju, ovi će događaji najviše ipak naštetiti njemu", zaključuje Madunić.


Šerić: Takvog angažmana prihvatio bi se samo odvjetnik šarlatan

Branko Šerić, poznat i kao odvjetnik Vinka Martinovića Štele, također je odbio ponuđeni angažman.

"Obranu koju sam vodio u slučaju Štele okončan je, tako da sam što se tiče toga slobodan. Ali, s obzirom na zahtjevnost Markačeva slučaja, ne znam kojem bi odvjetniku za pripremu slučaja koji je do sada trajao više od dvije godine, čak i šest mjeseci bilo dovoljno za pripremu. Toga bi se prihvatio samo neki šarlatan, opsjenar. Ozbiljan odvjetnik ne".

Šerić, kako kaže u razgovoru za Index, također smatra kako bi jedino efektivno rješenje bilo odobriti žalbu Markačeva odvjetnika Miroslava Šeparovića koji se žalio na odluku prvostupanjskog vijeća o isključivanju iz predmeta zbog sukoba interesa.

"Sukob interesa prestaje u trenutku kad se klijent usuglasi da ga unatoč tome odvjetnik nastavi braniti. Jer taj sukob interesa može naštetiti samo njemu kao klijentu", objašnjava Šerić, koji kaže kako ni i u slučaju da Markaču odobre odgodu suđenja za šest mjeseci, ne bi pristao na njegov ponovni upit. "Svakako bih tražio veći period odgode", kaže Šerić.

Vilajtović: Prihvatio bih se slučaja, ali u normalnim okolnostima

Krešimir Vilajtović, odvjetnik čiji je klijent Mihajlo Hrastov prije nekoliko dana u trećem, ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Karlovcu oslobođen optužbi za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice neprijateljskih vojnika u rujnu ´91. na Koranskom mostu u Karlovcu, također je odbio angažman. 

"Prvi je razlog kratkoća vremena, jer ona je neupitna. Prema podacima koje smo dobili, nisam siguran da su točni, slučaj ima oko 50-ak, 60-ak tisuća pisanih stranica. Sumnjam da bi se itko ozbiljan mogao prihvatiti proučavanja tako ozbiljnog i opširnog predmeta u tako kratkom vremenskom roku", kaže Vilajtović, koji također smatra kako bi Šeparoviću žalba trebala biti odobrena.

"Definitvno je neotuđivo pravo svakog okrivljenika da po svojoj slobodnoj volji izabere odvjetnika kojeg želi. Njegova ponuda meni i ostalim odvjetnicima bila je pokušaj spašavanja stanja. Razumljivo, čovjek se našao u bezizlaznoj situaciji, no preneozbiljno bi bilo prihvatiti se predmeta", kaže Vilajtović koji bi se "u normalnim uvjetima" svakako prihvatio slučaja.

"I s profesionalne i s ljudske strane prihvatio bih se slučaja, ali da se radi o normalnim okolnostima. Mislim da bi svakom odvjetniku bila čast braniti jednog hrvatskog generala", zaključuje Vilajtović.

Podsjećamo, Haški sud je nedavno donio odluku o suspenziji Šeparovićeva udaljavanja dok se ne odluči o žalbi koju je uložio. Žalba je upućena prije deset dana, a iako žalbeno vijeće nema rok za donošenje te odluke, očitovanje u vezi toga očekuje se tijekom idućeg tjedna. O odluci se prije tri dana očitovalo tužiteljstvo koje je podržalo odluku raspravnog vijeća o isključivanju Šeparovića, optužujući istodobno i Šeparovića i Markača da su sami stvorili problem jer su potrošili vrijeme na žalbe, umjesto da se u predmet odmah uveo novi odvjetnik. Odvjetnici koji su odbili angažman, međutim, smatraju kako ni uvođenje novog odvjetnika u slučaj par mjeseci prije početka suđenja ne bi riješilo problem.

Branka Suvajac
Foto:AFP

Pročitajte više