KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Markotić: Imat ćemo hrvatski model, moguća su parcijalna zatvaranja

RAVNATELJICA Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić komentirala je što nas čeka vezano za koronavirus. Gostujući u Dnevniku HRT-a rekla je kako je pred nama novo vrijeme izazova.

"Imamo iskustva, ali je bilo i opuštanja. Definitivno ćemo raditi kao i do sada. Imat ćemo hrvatski model, sukladno hrvatskim okolnostima. Pratimo što rade druge države u Europi, ali isto tako pratimo i što su tijekom jeseni i zime radili u Islandu, Australiji, Argentini, Čileu i drugim zemljama koje su imale dobrih iskustava", rekla je Markotić.

Dodala je kako će ubuduće veću važnost imati lokalni stožeri i da su moguća tzv. "parcijalna zatvaranja".

Lokalnim stožerima, dodala je, omogućeno je donošenje i predlaganje cijelog niza mjera i odluka, jer oni na terenu najbolje poznaju situaciju.

Nije željela potvrditi da će u pojedinim ugostiteljskim objektima i pojedinim županijama biti obvezno nošenje maski, a u drugima ne. Naglasila je kako su razgovori s predstavnicima ugostitelja u tijeku i sve bi se trebalo znati za desetak dana.

Komentirala je i bolničke kapacitete rekavši da su za sada dovoljni. 

"Veći je broj umrlih, ali je postotak dvostruko manji. Imamo novi lijek remdesivir i neke biološke lijekove", kazala je Alemka Markotić.

"Vraćamo se u onu situaciju iz prve faze"

Ponovila je kako veći broj zaraženih donosi i veći postotak ljudi u bolnicama, što opterećuje zdravstveni sustav, a u konačnici dovodi i do većeg broja pacijenata sa smrtnim ishodom.

Govoreći o kliničkoj slici hospitaliziranih pacijenata kazala je kako se ona nije bitno promijenila od početka epidemije.

"Sad se vraćamo na onu situaciju iz prve faze - da imamo porast bolesnika sa srednje i teškom slikom, uz porast srednje dobi oboljelih", kazala je.

Samoizolacija bi se mogla smanjiti na 7 dana

Markotić izrazila je zadovoljstvo epidemiološkom situacijom u vezi s početkom školske godine. Iznijela je podatak da su gotovo mjesec dana od početka nastave, na današnji dan inficirana 104 prosvjetna radnika, od kojih je 19 razvilo bolest, te 185 djece bez težih znakova bolesti.

Mjera kraćenja samoizolacije za profesore na 10 dana zasad se pokazala ispravnom, poručila je Alemka Markotić .

Najavila je da bi se ta mjera mogla smanjiti i na 7 dana. Epidemiolozi čekaju da prikupe još podataka kako bi u potpunosti bili sigurni.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više