KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Markotić objasnila kako je došlo do netočnog informiranja o smrti 46-godišnjaka

Foto: Screenshot N1

RAVNATELJICA Klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić komentirala je slučaj preminulog 46-godišnjaka iz Zagorja o kojem je javnost jučer izviještena.

Podsjetimo, Markotić je na jučerašnjoj konferenciji za medije rekla kako je umrlo mlađi muškarac koji nije bio bolestan, da bi kasnije iz zagorskog Stožera stiglo priopćenje kako je preminuli pacijent imao ozbiljnih zdravstvenih problema. 

Markotić je dana kazala kako su u dokumentaciji bile navedene informacije o akutnom stanju, ali ne o ostalim kroničnim bolestima. No, bez obzira na to, njegovo liječenje je bilo po pravilima, istaknula je.

>> Što stoji iza priče o "mladom, zdravom pacijentu" koji je umro od korone?

"Bolesnik koji je jučer preminuo kod nas stigao je iz Zaboka u teškom stanju, na respiratoru. U dokumentaciji su bile navedene informacije o akutnom stanju. Nisu bili navedeni podaci o ostalim kroničnim bolestima. Dobila sam informaciju da postoje neke druge dijagnoze pa sam zamolila ravnateljicu bolnice da dobijemo uvid u karton i stanje bolesnika koji je preminuo. Kod njega postoje i druge dijagnoze - jedna je bila rizični element koronavirusa. Ostale dijagnoze su mogle utjecati na to da se razvije teži oblik kliničke slike. Njegovo liječenje je bilo po svim pravilima. Nisam od obitelji tražila dozvolu da govorim o njegovim bolestima", rekla je Markotić.

"Kad je situacija s umrlim, mora se uzeti u obzir da se radi o jako teškoj situaciji. To nije jedan broj, jedna osoba na respiratoru. Ne smijem kao liječnik iznositi detalje koji bi mogli dovesti da se u manjoj sredini identificira ta osoba", dodala je Markotić.

"Kolege iz Zaboka korektno su naveli akutne dijagnoze koje su bile bitne", dodala je Markotić.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđen 61 novi slučaj zaraze koronavirusom te se tako ukupan broj popeo na 1343. Tu su uključeni i testirani iz Doma u Splitu. Trenutno se u bolnicama nalazi 359 ljudi. Ozdravilo ih je 179, 12 više nego jučer. 789 osoba se liječi kod kuće. Na respiratorima je 36 osoba.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više