markov o požarima

Požari koji su harali Dalmacijom i drugim dijelovima uz obalu proteklih sedam dana prouzročili su golemu štete, ali i dvojbene ocjene o njihovim uzrocima, izjavio je danas predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov na konferenciji za novinare u Centru za praćenje, korodinaciju i gašenje požara u Divuljama. L

Teške kvalifikacije o specijalnom ratu koji se vodi protiv Hrvatske nisu utemeljene i ne bi se smjele iznositi bez argumentacije, rekao je.

Tražit ćemo zato od sigurnosnih službi da provjere i ispitaju uzroke požara, no, s obzirom na stanje u drugim zemljama, vidljivo je da su klimatski uvjeti glavni uzroci požara, dodao je.

Iako kod nas ima podmetanja požara, samo za šest manjih požara sumnja se da su podmenuti, izjavio je, dodajući kako se sumnja ne odnosi na požare na Braču, Hvaru i Biševu.

Istraga o njihovim uzrocima još traje pa na to pitanje trebaju odgovoriti kriminalisti, a ne smiju se davati ocjene i izjave koje posebice štete i turizmu i dovode u pitanje položaj Hrvatske u odnosu prema Europskoj uniji, rekao je Markov.

Geneza svih požara ima dva nazivnika - ekstremni klimatski uvjeti, kao generator svih požara i alepski bor, koji je praktički zamijenio autohtone vrste i poljoprivredne kulture, ocjenio je Markov.

Po njegovim riječima, Vlada bi trebala donijeti hitan plan sanacije koji bi stimulirao revalorizaciju tradicionalnih kultura. Tako smo lani u Šibeniku na zgarištima zasadili plantaže maslina, rekao je. Dodao je da će to predložiti i ovdje, gdje je moguće s obzirom na konfiguraciju terena.

Time bi se, istaknuo je, stvorile i zapreke širenju požara jer je svaka aktivna kultura koja se obrađuje brana nastanku i širenju požara.

Alepski je bor štetočinja, ustvrdio je Markov. Govorio je i o potrebi novog Zakona o zaštiti od požara i spašavanju, koji će ujediniti ono što je u protupožarnoj zaštiti i prevenciji sada obuhvaćemo s više zakona i podzakonskih akata, što može uzrokovati određene teškoće u funkcioniranju zapovjednog lanca u zaštiti od požara.

Taj je zakon pripremljen, ali stoji zbog usklađivanja u sustavu državne uprave, rekao je i objasnio kako bi taj zakon točno odredio što je čija zadaća u prevenciji i pripemi protupožarne zaštite.

U tom je sustavu Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama važan temelj i trebao bi prerasti u Regionalni centar za katastrofe na ovom dijelu Sredozemlja, izjavio je.

"Razmjeri ovih požara nisu bili toliki da je trebalo tražiti stranu pomoć", odgovorio je na novinarski upit Markov, dodajući da su naše snage, što se i pokazalo, bile dovoljne.

"Intervencija je u najvećem dijelu dovršena. Na Braču i Hvaru požari su pod nadzorom i nema opasnosti od njihova širenja. Na Biševu je vatra ugašena", izjavio je, dodajući kako nije točna procjena da su izgorjele dvije trećine tog otoka jer su u najvećem dijelu sačuvane poljoprivredne kulture i požar je zaustavljen.

Pročitajte više