Zapošljavanje prošlog mjeseca jako usporilo u SAD-u

Ilustracija: Shutterstock

Američki poslodavci posustali su sa zapošljavanjem u travnju, otvorivši približno za četvrtinu manje novih radnih mjesta od mjesečnog prosjeka u prethodnih 12 mjeseci, pokazale su u petak prve procjene ministarstva rada.

Poslodavci u najvećem svjetskom gospodarstvu neto su u travnju otvorili 175 tisuća novih radnih mjesta, izračunalo je ministarstvo, nakon 315 tisuća otvorenih u ožujku i 236 tisuća u veljači, prema revidiranim podacima.

To znači da su na pragu proljeća neto otvorene 22 tisuće radnih mjesta manje no što su pokazivale dosadašnje procjene. U 12 mjeseci do travnja prosjek je iznosio 242 tisuće novih radnih mjesta mjesečno, navode u ministarstvu.

Poslodavci u sektorima zdravstva, socijalne skrbi, prijevoza i skladištenja zapošljavali najviše

Najviše su u travnju zapošljavali poslodavci u sektorima zdravstva, socijalne skrbi, prijevoza i skladištenja, uz novootvorenih gotovo 110 tisuća radnih mjesta.

Privatni sektor neto je otvorio 167 tisuća novih radnih mjesta, a državni svega osam tisuća, osjetno manje od mjesečnog prosjeka u proteklih godinu dana koji iznosi 55 tisuća, pokazuju podaci ministarstva.

Stopa nezaposlenosti u travnju

Stopa nezaposlenosti iznosila je u travnju 3.9 posto i bila za 0.1 postotni bod viša nego u ožujku, uz blago povećan broj nezaposlenih, od približno 6.5 milijuna.

Od kolovoza 2023. stopa nezaposlenosti kretala se u uskom rasponu, od 3.7 do 3.9 posto, podsjećaju u ministarstvu. Prosječna plaća zaposlenika po satu porasla je za 0.2 posto u odnosu na ožujak, na 34.75 dolara. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec uvećana je za 3.9 posto, pokazuje izvješće ministarstva rada.

Pročitajte više