MAROVIĆ: NEIZVJESTAN ISHOD REFERENDUMA U CRNOJ GORI

Nije problem u Crnoj Gori zakazati referendum o razdruživanju sa Srbijom, već na njemu treba pobijediti i nakon toga skladno i dobro živjeti, upozorio je predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović u izjavi za crnogorski tjednik "Monitor" od četvrtka.



"Referendum je lakše sazvati nego na njemu pobijediti. Pobjeda nije uvijek samo u brojanju iako demokracija nije moguća bez toga. Važno je živjeti i poslije referenduma čiji rezultati ne bi ugrozili stabilnost Crne Gore", rekao je Marović za "Monitor".

Komentirajući moguće razgovore o razdruživanju dvije članice, Marović je rekao da moguće postizanje takvog sporazuma podrazumijeva suglasnost i Bruxellesa i Beograda upozorava da se "Crna Gora ne smije izlagati opasnosti jednostranih poteza suprotnih duhu Beogradskog sporazuma". On je dodao da vjeruje "da nitko u Crnoj Gori ne priželjkuje referendum u uvjetima naglašenog političkog neprijateljstva i latentnih sukoba".

Po Beogradskom sporazumu, postignutom između dviju članica državne zajednice, predviđeno je da nakon tri godine jedna od članica može organizirati referendum na svojom teritoriju da bi ispitala svoje javno mnijenje o tome u kojoj i kakvoj državi njezini građani žele živjeti.

Govoreći o održavanju izbora za savezni parlament državne zajednice Srbije i Crne Gore, predviđenih prema ustavu za početak iduće godine, Marović je rekao kako se nada da će uspjeti usuglasiti stajališta Beograda i Podgorice uz pomoć Bruxellesa kad je riječ o terminu i načinu održavanja.

"Očekujem odgovoran odnos svih. Osobno sam u razgovoru s predstavnicima Europske unije i ukazao na važnost i moguće probleme demokratskih izbora za parlament državne zajednice", rekao je Marović.

Crna Gora se zalaže da izbori za državnu zajednicu budu nakon referenduma, koji bi se trebao organizirati 2005., dok Beograd smatra da izbore za savezni parlament treba zakazati do kraja ove godine. Službena Crna Gora smatra da treba biti zastupljena preko svog izaslanstva koju bi imenovao crnogorski parlament, dok se crnogorska oporba zalaže za neposredne izbore.

(Hina) xdram ybr



Pročitajte više