Gadan dan za Rusiju u ratu. "Ovo je osjetljiv trenutak za Putina"

Screenshot: X

Ukrajina je danas gađala ruske energetske objekte u jednom od svojih najvećih prekograničnih napada bespilotnim letjelicama i raketama dosad, prekinuvši proizvodnju u velikoj rafineriji nafte, dok su istovremeno ruski partizani upali u Rusiju prouzročivši žestoke borbe.

Bio je ovo kaotičan 749. dan rata, dogodila se i nesreća ruskog vojnog zrakoplova koji se srušio blizu Moskve, a u kojoj je poginulo svih 15 putnika. Sve ovo dolazi u osjetljivom trenutku jer Vladimir Putin pokušava projicirati sliku smirenosti i kontrole uoči predsjedničkih izbora ovog vikenda, piše Guardian.

Ukrajinski napadi na rafinerije u Rusiji

Ukrajina je danas lansirala desetke bespilotnih letjelica na mete u Rusiji, od kojih je jedna pogodila rafineriju nafte u ruskoj regiji Nižnji Novgorod koja proizvodi gotovo 6% ruske rafinirane sirove nafte, a druga je pogodila skladište nafte s naftnim derivatima u Orelskoj oblasti.

 

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje veliki požar u rafineriji nafte Lukoil Norsi u blizini Nižnjeg Novgoroda, a izvor iz rafinerije rekao je za Reuters da je glavna jedinica za destilaciju sirove nafte (AVT-6) u Norsiju oštećena u napadu te je prekinula najmanje polovicu proizvodnje. Nižnji Novgorod udaljen je gotovo 1000 km od ukrajinske granice i nalazi se oko 400 km istočno od Moskve. Udar je najnoviji dokaz sve veće sposobnosti Ukrajine koja može ciljati važnu rusku infrastrukturu duboko u ruskom teritoriju.

"Specijalne službe rade na licu mjesta, koristeći svu potrebnu snagu i sredstva kako bi lokalizirale požar u jednom od postrojenja za preradu nafte", rekao je guverner Nižnjeg Novgoroda Gleb Nikitin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Kijev je posljednjih mjeseci usredotočio vatru na ruske rafinerije i energetska postrojenja, a Rusija je bila prisiljena zabraniti izvoz benzina na šest mjeseci kako bi kontrolirala domaće cijene, dok su nestašice pogoršane prekidima rada velikih rafinerija.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je Ukrajina lansirala najmanje 25 bespilotnih letjelica i sedam projektila na ciljeve u blizini Moskve, Sankt Peterburga, Belgoroda, Kurska, Brjanska, Tule i Orjola. Ne zna se koliko ih je oboreno.

Napadi partizana na ruskom teritoriju

Danas su i ruski partizani skloni Ukrajini, pripadnici Legije Sloboda Rusiji, Ruskog dobrovoljačkog korpusa i Sibirskog bataljuna izvijestili da su ušli u pogranični teritorij Rusije. Na društvenim mrežama širile su se snimke navodnih borbi na kojima se čuju pucnjava i eksplozije. Izvješća o žestokim borbama potvrdio je i Ilja Ponomarev, ruski oporbenjak i bivši zastupnik u Državnoj dumi.

Pripadnici bataljuna Sibir, Sloboda Rusije i RDK objavili su videosnimku za koju su rekli da prikazuje kopneni napad uz podršku najmanje jednog tenka i drugih oklopnih vozila. U videosnimkama, snimljenim kamerama na tijelu, ali i bespilotnim letjelicama koje lete iznad, trupe su pregazile ruske granične punktove i objavile snimke oštrih borbi u lokalnim naseljima.

Legija Sloboda Rusije tvrdila je da je zauzela grad Tetkino u regiji Kursk te da su zarobili ruske vojnike.

Roman Starovojt, guverner ruske regije Kursk, potvrdio je da su se proukrajinske snage približile Tetkinu i da je grad granatiran. “Dogodio se pokušaj proboja diverzantsko-izviđačke grupe. Pucalo se, ali nije bilo proboja”, rekao je u poruci na Telegramu.

Rusko ministarstvo obrane također je tvrdilo da je napad odbijen, iako nije dalo dokaze za tu tvrdnju.

Neki od dobrovoljaca iz Sibirskog bataljuna pozvali su Ruse da ne izađu na izbore i ustanu protiv vlade. Pripadnici postrojbe objavili su slike plakata koji pozivaju na odcjepljenje regije od Rusije.

"Nemojmo je*eno glasati glasačkim listićem, glasajmo metkom"

"Dečki!" rekao je jedan pripadnik Sibirskog bataljuna u videu objavljenom na internetu iz racije. "Nemojmo je*eno glasati glasačkim listićem, glasajmo metkom."

Ukrajina je zanijekala da ima bilo kakve veze sa skupinama, iako se one nalaze na ukrajinskom teritoriju i čini se da imaju veze s ukrajinskom vojnom obavještajnom službom. Ukrajinski saveznici, uključujući SAD, rekli su da ne pružaju vojnu pomoć koja bi Ukrajini omogućila da gađa ciljeve na ruskom teritoriju.

Borbe su se dogodile nekoliko sati nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je situacija duž fronta ukrajinskog rata s Rusijom najbolja u posljednja tri mjeseca, s tim da moskovske trupe više ne napreduju nakon što su prošlog mjeseca zauzele istočni grad Avdijivku.

“Radili smo na vrlo učinkovit način protiv ruskog zrakoplovstva. Oporavili smo se na istoku. Napredovanje ruskih trupa je zaustavljeno", rekao je u intervjuu za francusku televiziju BFM.

“Imali smo poteškoća zbog nedostatka topničkih granata, zračne blokade, ruskog oružja dugog dometa i velikog intenziteta napada ruskih bespilotnih letjelica”, dodao je Zelenski.

Pad ruskog vojnog transportnog aviona

Ruski vojni transportni zrakoplov Ilyushin Il-76 također se srušio danas, pri čemu je poginulo svih 15 ljudi u njemu. Nesreća se dogodila u regiji Ivanovo, a poginulo je osam članova posade i sedam putnika, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Tvrdi se da je uzrok nesreće bio požar u motor.

Il-76 se srušio i u siječnju ove godine u Belgorodskoj oblasti. Rusi su objavili da je sporni avion prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika koji su išli na razmjenu. Tvrdili su kako su svi zarobljenici poginuli, isto kao i devet Rusa koji su se nalazili u letjelici. 

 

Reakcije u svijetu

Ukrajina je pozvala na razgovor izaslanika Vatikana u Kijevu nakon što je papa Franjo sugerirao da bi Ukrajina trebala razmotriti podizanje "bijele zastave" u ratu. "Zbog izjava pape Franje apostolski nuncij pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine", priopćilo je ministarstvo, dodajući da je izaslaniku Visvaldasu Kulbodasu rečeno da je Kijev "razočaran riječima pape u vezi s bijelom zastavom".

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da mu je Donald Trump, kada su se sastali u petak, rekao kako će okončati rat. “On neće dati ni centa za ukrajinsko-ruski rat”, rekao je Orban. “Ako Amerikanci ne daju novac, Europljani sami neće moći financirati ovaj rat. A onda je rat gotov”, rekao je.

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je druženje Trumpa s Orbanom, nazvavši ga diktatorom, te poručio da "to nije Amerika".

Šef EU diplomacije Josep Borrell pozvao je Europu da poveća svoju obrambenu proizvodnju. CNN je izvijestio da Rusija proizvodi oko 250.000 topničkih granata mjesečno, ili oko 3 milijuna godišnje, za razliku od SAD-a i Europe, koji zajedno za Ukrajinu mogu proizvesti oko 1.2 milijuna godišnje, što bi moglo značajno poboljšati ukrajinsku poziciju u ovom ratu.

Pročitajte više