Masovna pucnjava na gaming turniru na Floridi, najmanje troje mrtvih

Screenshot: YouTube

NA FLORIDI je u nedjelju oko 14 sati po lokalnom vremenu došlo do pucnjave u kojoj su poginule najmanje tri osobe dok ih je još najmanje devet ranjeno, javlja CNN.

Pucnjava se dogodila na Jacksonville Landingu, poznatom trgovačkom mjestu u centru grada. Do pucnjave je došlo u GLHF Game Baru na turniru gdje se igrala videoigra Madden NFL 2019., simulacija američkog nogometa.

Ured šerifa grada Jacksonvillea odmah je na Twitteru potvrdio kako ima više poginulih.

Prema prvim informacijama, u pucnjavi je stradalo 11 osoba - četiri su smrtno stradale, a sedam ih je ranjeno. No, CNN naglašava kako se radi o prvim neslužbenim informacijama koje su sklone promjenama. Najmanje tri osobe prevezene su u bolnicu u Jacksonvilleu i stabilno su. Jednoj osobi pružena je pomoć u Baptist Medical Centeru.

Izgubio na turniru pa napravio pokolj?

Policija je putem Twittera potvrdila kako je mrtav osumnjičenik za napad. Iako se govorilo o tome kako postoji još jedan napadač, policija je to na konferenciji održanoj u 16:30 po lokalnom vremenu, odnosno u 22:30 po našem, demantirala.

"Nemamo drugih osumnjičenika u ovom trenutku. Imamo jedno osumnjičenog u vezi ovog slučaja. I on je mrtav", rekao je šerif Mike Williams.

Prema nepotvređnim informacijama koje prenose američki mediji, počinitelj je igrač koji je otvorio vatru nakon što je izgubio na turniru da bi na kraju ubio sebe. No, riječ je o, kako naglašava i BBC, nepotvrđenim informacijama.

Internetom kruži snimka na kojoj se čuje početak napada

Na društvenim mrežama pojavila se snimka na kojoj se čuje trenutak pucnjave. Snimka pokazuje emitiranje igre Madden NFL, a onda se, uz komentatora, čuje više pucnjeva.

Drini Gjoka, 19-godišnji igrač koji je sudjelovao na turniru, na Twitteru je opisao pucnjavu. Rekao je da mu je to najgori dan u životu.

"Imao sam puno sreće. Metak je pogodio moj palac", napisao je.

"Nikada više ništa neću uzimati zdravo za gotovo", dodao je.

Malik Brunson bio je u obližnjem restoranu kad je pucnjava započela .

"Sve što sam čuo bilo je da ima pištolj i da je pucnjava počela. Jedan muškarac utrčao je u restoran, bio je ranjen. Zaključali su nas u restoran", poručio je svjedok putem društvenih mreža, piše CNN.

Svjedok Ryen Aleman gledao je kako se igra kad je počela pucnjava.

"Bilo je jako puno pucnjeva, dvadesetak", rekao je Aleman koji je doputovao iz Texasa kako bi igrao na turniru.

Kaže da je moguće da je napadač imao laser na pištolju koji mu pomaže ciljati.

"Još sam u šoku, ne mogu razmišljati", dodao je.

Javio se i izdavač igre

Madden NFL 19 je simulacija američkog nogometa. Izdaje je poznati izdavač videoigara Eletronic Arts.

Na Twitteru su se javili i iz Eletronic Artsa, firme koja proizvodi igru.

"Ovo je užasna situacija, a naše misli su sa žrtvama", napisali su kratko. Dodali su i kako se radi o službenom turniru, te kako surađuju s policijom.

Ujutro opširnije

Pročitajte više