Masovna uhićenja oporbenjaka u Pakistanu

PAKISTANSKE vlasti su nedugo nakon uvođenja izvanrednog stanja i suspenzije Ustava počele masovno pritvarati vodeće ličnosti koje su suprotstavljene predsjedniku Pervezu Musharrafu.

Samo proteklih dana je uhićeno oko 300 ljudi, uključujući Javeda Hashmija, predsjednika PML-N, stranke Nawaza Sharifa, premijera svrgnutog u Musharrafovom vojnom puču 1999. godine.

"Musharrafovi dani su odbrojani. Došlo je vrijeme da se stavi točka na političku ulogu vojske", rekao je novinarima Hashmi u trenutku kada ga je policija privodila.

Policija je u Islamabadu uhapsila i Hameeda Gula, bivšeg načelnika obavještajne službe ISI, kao i oko 200 aktivista Pakistanske narodne stranke (PPP) koju predvodi bivša premijerka Benazir Bhutto.

Bhutto, koja se smatra jednom od glavnih Musharrafovih suparnika,  u subotu prije vremena vratila se u Karachi iz Dubaija gdje je bila u posjeti obitelji, a oko njene kuće nalazi se veći broj pripadnika snaga sigurnosti.

Imran Khan, bivša zvijezda kriketa i čelnik stranke Pakistanski pokret za pravdu (PTI) je, pak, stavljen u kućni pritvor u svom domu u Lahoreu, ali je iz njega, prema navodima lokalnih medija, uspio pobjeći.

Musharraf je uvođenjem izvanrednog stanja u zemlju suspendirao više zakona i osnovnih prava zajamčenih ustavom, a policija je tijekom noći uhapsila više oporbenih aktivista i njihovih odvjetnika.

Suspendiran je član 9 Ustava kojim je bilo zajamčeno pravo na život i slobodu.

Uvođenjem izvanrednih mjera dozvoljeno je uhićenje bez prava na odvjetnika i službene obavijesti o vrsti prijestupa za koje se određena osoba pritvara. Suspendirana je sloboda kretanja, kao i ustavom zajamčena zaštita prava na imovinu.

Zabranjeno je okupljanje na javnim mjestima, čime su oporbene stranke spriječene u organizaciji skupova uoči parlamentarnih izbora zakazanih za sredinu siječnja. Suspendirano je pravo na slobodu govora. Suspendirano je pravo svih građana da budu jednaki pred zakonom, kao i da dobiju jednaku pravnu zaštitu.

Uvedene su restrikcije za medije, a prema toj uredbi, zabranjuje se svaka publikacija u kojoj se vrijeđaju predsjednik, njegova vlada ili vojne snage. Uredbom je također novinama i televizijama zabranjeno  objavljivati ili prikazivati fotografije bombaša-samoubojica i njihovih žrtava, kao i izjave islamističkih boraca.

Svjetske vođe pozvali su Pakistan na neodložan povratak na ustavnu vladavinu i ocijenili su kako je izjava generala Perveza Musharrafa o proglašenju izvanrednog stanja loš potez za demokratski proces u toj zemlji.

To se prvenstveno odnosi na SAD kojima je Musharrafov režim bio ključni saveznik u "Ratu protiv terorizma". Državna tajnica Condoleeza Rice je izjavila da će SAD, ukoliko se smjesta ne ukine izvanredno stanje i ne raspišu izbori, razmisliti o daljnjem slanju izdašne financijske pomoći. Rice je, također, dodala da  "SAD nikada sve svoje karte nisu stavljale na Musharrafa".

Ipak je znakovito da su u svemu tome vlade pakistanskih susjeda pokazale daleko više razumijevanja za Musharrafa od zapadnih sila. Kina, koja je glavni pakistanski trgovački partner i tradicionalni saveznik, je preko svog glasnogovornika izrazila nadu da će "pakistanska vlada i narod smoći snage riješiti svoje probleme", dok je, tradicionalni suparnik, Indija samo izjavila da joj je "žao što su Pakistan zadesila teška vremena".

R.R.

Pročitajte više