Mate Kapović: Da imamo Imunološki i da nismo prodali Plivu, radili bismo cjepivo

Foto: Hina

ČLAN Radničke fronte (RF) Mate Kapović najavio je da će nositi listu te stranke na izborima za zagrebačku Gradsku skupštinu rekavši da RF neće imati svog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika jer ih i sada ima previše.

"RF će imati svoju listu za zagrebačku Gradsku skupštinu, bitno je da na izborima bude prava, autentična lijeva lista jer u trenutnoj kampanji ne vidimo da se iznose takve ideje", rekao je Kapović na konferenciji za novinare.

Poručio je da će imati listu samo za Gradsku skupštinu, ali ne i kandidata za zagrebačkog gradonačelnika jer, smatraju, već sada ih ima previše. 

Osvrćući se na godinu dana od razornog potresa u Zagrebu, Kapović je upozorio kako se pokazalo da "nemamo grada ni države" jer su potpuno neorganizirani. U zadnjih godinu dana ni grad niti država nisu organizirali službene statičare koji će obići sve oštećene kuće i reći ljudima što trebaju napraviti. Također, i godinu dana nakon potresa još uvijek ima ljudi koji žive u hostelu bez unutarnjeg WC-a.

Kaže da bi Hrvatska imala cjepivo da imamo Imunološki

Napominjući kako Imunološki zavod nije samo državno već i gradsko pitanje, Kapović je upozorio na nedostatak cjepiva, jer da smo imali Imunološki zavod i da nismo prodali Plivu, sada bi Hrvatska mogla sama razviti i proizvoditi cjepivo.

RF se zalaže za besplatan tramvajski prijevoz u Zagrebu, što bi trebalo ići postupno. To bi pomoglo rješavanju problema prometnih gužvi i parkinga u Zagrebu te pitanje socijalne mobilnosti u gradu.

Tomašević je pogriješio što na izbore ide bez podrške RF-a

Također, poručio je Kapović, zalažu se za besplatne vrtiće u Zagrebu, kao što to ima npr. Umag. "RF se zalaže za to da odgoj i obrazovanje od dječjeg vrtića do doktorata treba biti potpuno besplatno, kako bi se svi pojedinci mogli u potpunosti samoemancipirati i obrazovati na korist cijelog društva", kazao je.

Kapović smatra da je kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević pogriješio što je odlučio izaći na izbore bez podrške RF-a jer su mogućnosti za promjenu bile puno veće s bivšom zeleno-lijevom koalicijom.

"Mislimo da bi s nama zeleno-lijeva koalicija bila puno autentičnija jer smo mi davali lijevi, radnički i socijalni štih toj koaliciji i osiguravali da se ona neće previše pomaknuti u centar", ocijenio je.   

Napominjući kako je preminuli zagrebački gradonačelnik Milan Bandić "SDP-ov proizvod", smatra da se SDP nije promijenio i od njega se ne može ništa novo očekivati.

Saborska zastupnica Katarina Peović poručila je da je RF drugačiji od ostalih stranaka jer zagovara korjenitu promjenu dosadašnje privredne strukture i široku demokratizaciju i uključivanje u odlučivanje Zagrepčana i radnika u gradskim poduzećima.

Upozorila je kako je javna nabava jedan od osnovnih problema "curenja novca iz gradske blagajne", a gradska poduzeća su devastirana pa ne mogu obavljati poslove za koja su zadužena.

"Gradska uprava i poduzeća moraju osiguravati nekakav komunalni standard svima u gradu. Da bismo to promijenili nužno je promIjeniti vizuru prema privrednom razvoju i demokratizirati odlučivanje u gradu", kazala je Peović. 

Pročitajte više