Mate Kapović: Studentske školarine su porez na budale

MATE KAPOVIĆ, viši asistent na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu i jedan od najvatrenijih podržavatelja studentskih prosvjeda, smatra kako su glasine o tom kako je on jedan od organizatora prosvjeda rezultat neshvaćanja i neznanja, dok školarine naziva "porezom na budale".

"Jučer je bio odgovoran za prosvjede bio Zoran Milanović, danas sam ja, sutra će biti Mate Mišo Kovač. Mislim da su takve glasine rezultat nerazumijevanja. Ovi prosvjedi su nešto novo što se dogodilo u Hrvatskoj, pa političke strukture i mediji ne mogu shvatiti da se događa ovako nešto, jedan prosvjed koji nema vođe, odluke donosi plenumom", rekao je Kapović u emisiji Nedjeljom u 2.

"Porez na budale"

"No, tko god dođe u jedan od sedam gradova u kojima se prosvjedi odvijaju može vidjeti kako se odluke donose zajednički. Čini mi se da je skandalozno da ljudi ne vide da studenti mogu sami organizirati ovako nešto. Što se mene tiče, govorim u svoje osobno ime. Znam što se događa u gradovima, ali izražavam samo svoje mišljenje i nisam ničiji glasnogovornik", dodao je.

Objasnio je i svoje viđenje školarina kao "poreza na budale", a to je povezao i sa zdravstvom. "Svi preko poreznih izdvajanja izdvajamo novce za školsko. Dakle, kad se plaćaju školarine, zapravo dvaput plaćamo istu stvar. Isto je u zdravstvu, godinama smo mi i naši roditelji izdvajali za zdravstvo, a sada putem participacije ponovno plaćamo zdravstvo. Zato kažem da je to porez na budale", rekao je Kapović.


"Argument o vječnim studentima ne stoji"

Iako se ne smatra studentskim glasnogovornikom, Kapović je ukratko objasnio što studenti misle pod besplatnim obrazovanjem. "Zamislite da umjesto riječi visoko obrazovanje da imate srednje obrazovanje. Znamo da to obrazovanje nije besplatno, nego da ga financira država, ali zna se i što se misli pod besplatnim. Po tom prijedlogu bi svi koji zadovolje upise imali pravo studirati dok god bi redovno ispunjavali svoje obaveze", objasnio je Kapović.

Argument o vječnim studentima Kapović je odbacio kao neutemeljen, navodeći kako po Bolonjskom procesu nema padanje godine, te kako je i po starom sustavu studiranje trajalo šest i pol, a studentska prava šest godina.  

Kapović je rekao kako mu je jasno da Senat zagrebačkog Sveučilišta traži deblokadu svih fakulteta. Budući da Senat ima svoje interese. "Koliko ja mogu procijeniti situaciju, ne vidim kako bi se deblokada može provesti ako studenti nastave s blokadom. Toplo se nadam da neće doći do represivnih mjera, smatram da studenti imaju pravo prosvjedovati, budući da ne prosvjeduju samo za sebe, nego za sve generacije", rekao je.

"Kriza je isprika za sve"

Kapović ne vjeruje u argumente o tome kako je teško udovoljiti studentskim zahtjevima zbog krize. "Sad je kriza isprika za sve. Imamo krizu neoliberalnog modela ekonomije, sad se koristi neoliberalni šok za uvođenje novih neoliberalnih mjera. No, ako država troši stotine milijuna kuna na mirovne misije u Afganistanima i na velike dvorane, ne vidim zašto ne bi trošila na osiguravanje obrazovanog društva", komentirao je.

Ponašanje ministra Dragana Primorca u cijeloj priči po Kapoviću je bilo "prilično nespretno", ali rekao je i kako Primorac nije pretjerano bitan, budući da je ispunjavanje studentskih zahtjeva odluka koju može donijeti samo premijer, a ne ministar obrazovanja.

J.D.
Foto: Borna Čavrag

Pročitajte više