Matica poziva središnjice da preispitaju rad u GSV-u

MATICA sindikata javnih službi najavila je danas da će od ostalih sindikalnih središnjica zatražiti da preispitaju rad u Gospodarskosocijalnom vijeću (GSV) jer je mimo zaključaka toga tijela sklopljen strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike.

Matica je na sutrašnji sastanak pozvala Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatsku udrugu sindikata (HUS) i Sindikat usluga Uni-Cro kako bi razmotrili svoje sudjelovanje u radu GSV-a ako Vlada ne povuče liječnički SKU.

Sindikat je najavio da će zatražiti smjenu potpredsjednika GSV-a i predsjednika Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Borisa Kunsta jer je on podržao sklapanje SKU-a budući da je Hrvatski liječnički sindikat član njegove središnjice.

Čelnici Matice sindikata javnih službi tvrde da je SKU za liječnike protivan zakonu, pravno neodrživ, te da liječnicima pogoduje nauštrb ostalih zdravstvenih djelatnika.

"Rad u GSV-u više nema smisla jer se mnoge stvari događaju mimo tog tijela, a i usvojeni zaključci se ne provode", rekao je na konferenciji za novinare zamjenik predsjednika Matice Vilim Ribić.

Podsjetio je da je GSV u dva navrata zaključio da se prava zaposlenih uređuju granskim kolektivnim ugovorima za djelatnosti, a specifičnosti pojednih struka unutar tih djelatnosti aneksima tim ugovorima.

"Potpisivanje SKU-a za liječnike djeluje na razaranje sindikata. Ovo je vrijeme kad će sindikati trebati preispitati svoje djelovanje", rekla je predsjednica Matice Zdenka Gizdić.

Upozorila je da 60.000 zdravstvenih djelatnika, uključujući i liječnike proračun godišnje stoji 254 milijuna kuna, dok će samo 11.000 liječnika temeljem njihovog SKU-a dobiti godišnje čak 450 milijuna kuna proračunskog novca.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz drži da Vlada i pojedini ministri pogoduju nekim sindikatima, dajući im prava koja su realno neodrživa.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.