Matica sindikata javnih službi: Predložene izmjene ZORr-a neprihvatljive

IAKO su promjene radnog zakonodavstva neizbježne, predložene izmjene Zakona o radu (ZOR) su neprihvatljive jer će bez kompenzacijskih mjera u korist rada narušiti ravnotežu rada i kapitala u postojećem zakonu, ocijenila je danas Matica hrvatskih sindikata javnih službi..

Iako je prošlo godinu dana od prve inicijative za izmjenom ZOR-a, kroz to vrijeme poduzelo se malo ili ništa za povećanje zaštite radničkih prava u propisima izvan ZOR-a (ovlasti inspekcije rada, problemi pravosuđa, a osobito prekršajnih sudova, radnog sudstva, arbitraže za radne sporove...), upozorava Matica u priopćenju.

Prijedlogom izmjena ZOR-a nije osigurano jačanje sindikata i sustava kolektivnog pregovaranja, niti se uvodi doprinos solidarnosti za nečlanove, uslijed čega će u sustavu fleksibilnih radnih odnosa doći do smanjenja članstva u sindikatima i moći sindikata, ocjenjuje Matica.

Time se otvara pitanje iskrenosti predlagača ZOR-a, tj. Vlade, koji tvrdi da će se umjesto zakonom niz prava poboljšati kolektivnim pregovorima. Zar kolektivnim ugovorima koje će izboriti oslabljeni sindikati?

Predloženo smanjenje otpremnina i otkaznih rokova neprimjereno je veliko, pogotovo u svijetlu oslabljenih sindikata u kolektivnom pregovaranju. Visina otpremnina i duljina otkaznih rokova svakako treba biti predmet pregovora između sindikata i Vlade, naglašava Matica.

Pozitivni su pomaci u više odredaba, npr. zaštita kod nejednakog postupanja, uvođenje radničkog predstavnika u nadzorne odbore, uvođenje otkaznih razloga za malog poslodavca, te pojačana zaštita radnika u radnom odnosu na određeno vrijeme.

No, nije opravdan prijedlog ukidanja razloga za sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme, posebno u sustavima javnih službi gdje nema nikakvih gospodarskih razloga za takvu mjeru.

Matica sindikata javnih službi također smatra krajnje neprihvatljivom Vladinu najavu otkazivanja Kolektivnog ugovora za sustav socijalne skrbi i pokušaj revizije postojeće razine prava.

Matica podržava nastojanja Sindikata hrvatskih učitelja za sklapanjem dodatka Granskom kolektivnom ugovoru, kao i autonomno odlučivanje o metodama pritiska koje sindikat smatra opravdanim u borbi za veće plaće.

U priopćenju su odbačene najave raskola u Matici sindikata javnih službi, koje je objavio jučerašnji ´Jutarnji list´.

Iako u Matici postoji visoki stupanj suglasnosti o mnogim pitanjima, različita mišljenja, gledišta i neslaganja u organizaciji s više od 50.000 ljudi su očekivana, legitimna i poželjna, a nikako ne znače sukobe, svađe i raskole, ističe se u priopćenju.

Pročitajte više