Matica sindikata javnih službi protiv smanjivanja PDV-a

MATICA hrvatskih sindikata javnih službi protivi se najavljenom smanjivanju PDV-a jer smatra da takav potez neće pozitivno utjecati na standard građana, već će dovesti u opasnost zatečenu razinu prava u javnim službama.

Smanjivanje PDV-a izazvat će smanjivanje proračuna pa bi traženje novih izvora financiranja moglo naštetiti građanima i proračunskim korisnicima, ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik Matice Dalimir Kuba.

On smatra da je smanjivanje poreza kontraproduktivno jer bi moglo ugroziti važne razvojne komponente - obrazovanje i znanost.

Potpredsjednik Matice Vilim Ribić smatra da smanjenje PDV-a nije samo interesni problem sindikata, već i ekonomski problem budući da jedna stopa PDV-a predstavlja najstabilniji način naplate poreza.

Ribić je također ocijenio da nakana nove vlasti da ukine zasebno Ministarstvo znanosti i tehnologije pokazuje da ona ne zna kako povećati izvoz i smanjiti nezaposlenost, jer se bez obrazovanja i znanosti ne može pokrenuti Hrvatsku.

Te ciljeve, kaže Ribić, nije moguće ostvariti bez novih proizvoda u koje će biti ugrađeno znanje i reforme sustava obrazovanja kako bi se moglo brzo preškolovati ili doškolovati slabije obrazovane osobe.

"Nova vlast nema ljude za obrazovanje i nije pripremljena za najvažnije probleme, što znači da će trebati dvije godine da bi ih razumjela", ustvrdio je Ribić.

On se također protivi sklapanju strukovnih kolektivnih ugovora jer bi razorili sustav kolektivnog pregovaranja, a zalaže se za nastavak reforme državne uprave, pravosuđa, obrazovanja i znanosti.

Čelnici Matice drže da se dostignuta razina socijalnog dijaloga u iduće četiri godine ne smije smanjiti, nego bi trebala biti veća.

Pročitajte više