Matične stanice ne pomažu u liječenju posljedica infarkta

NOVO istraživanje američkih znanstvenika izazvalo je sumnje u sposobnost matičnih stanica da pomognu u liječenju posljedica infarkta brzim nadomještanjem oštećenoga tkiva, ali bi mogle pomoći na drugi, neizravan način.

U dva izvješća koja je objavio časopis Nature znanstvenici navode kako se matične stanice dobivene iz koštane srži i ubrizgane u srca miševa koji su doživjeli srčani napad, nisu pretvorile u stanice srčanog mišića.

"Ova istraživanja pokazuju da se testirane matične stanice ne pretvaraju u novo srčano mišićno tkivo nakon ubrizgavanja u oštećeno tkivo", kaže profesorica Loren Field s medicinskog fakulteta Sveučilišta Indiana u Indianapolisu.

Matične stanice mogu se transformirati se u bilo koju tjelesnu stanicu ili tkivo, a istraživači vjeruju da bi mogle potpuno promijeniti medicinu.

Znanstvenici su se ponadali da matične stanice mogu otvoriti put novim načinima liječenja pacijenata koji su preživjeli infarkt, kad su otkrili da bi matične stanice uzete iz koštane srži mogle popraviti oštećeno srčano mišićno tkivo.

No kada su Field i njezini kolege te još jedan tim znanstvenika, sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, ubrizgali matične stanice u srca miševa pokazalo se da su stanice preživjele no da se po svemu sudeći nisu pretvorile u nove srčane stanice.

Premda su nakon tih pokusa znanstvenici posumnjali u sposobnost matičnih stanica da obnove srce, oni ističu da je kod miševa kojima su transplantirane matične stanice zabilježeno poboljšanje u načinu na koji srce pumpa krv.

Oni pretpostavljaju da su, umjesto da se pretvore u stanice srčanog mišića, matične stanice pomogle oštećenom srcu obnavljajući krvne žile što možda pomaže stanicama srčanog mišićnog tkiva, koje bi inače odumrle, da ostanu na životu.

Prema mišljenju voditeljice istraživanja Loren Field ovi nalazi pokazuju da možda postoji alternativa i mogući djelotvorniji putevi liječenja oštećenog srca.

(Hina) xbr ydgk

Pročitajte više