Matija Babić: Dame i gospodo urednici

U NARODU zlatnih ribica zlatno je i pravilo: pusti, svi sve zaborave za tri dana. No poput škorpiona iz basne sa žabom, na vlastitu štetu jer ne mogu protiv sebe, podsjetit ću na neugodan prošlotjedni događaj.

Drž'te lopova

Idemo redom. Jutarnji list: "Blanka Vlašić ima pornić", Dnevnik NoveTV: "Histerija oko snimki Blanke Vlašić", Večernji list "Internetom kruži pornić Blanke Vlašić?", itd. Svi su informaciju dobili mailom, svi su imali "ekskluzivu", nitko osim Večernjeg nije se na nikoga pozvao, i svi smo vijest objavili gotovo istodobno.

Niti Indexu niti bilo kom drugom nije palo na pamet otkupiti snimku, a još manje je prikazati. U Indexovom članku, i člancima drugih medija stajala je jednostavna i štura informacija da uradak kruži internetom.

Ali sat vremena kasnije, nakon što smo shvatili da je uradak "fake" i da smo napravili propust u provjeravanju, Index nije krenuo prebacivati odgovornost, već je objavio javnu ispriku, prvu koju sam ikad napisao, i nakanu da se ne namjeravamo izmotavati niti na sudu već da ćemo Blanki u slučaju tužbe platiti. Takva isprika na sudu je beskorisna i nije napisana oportunistički, već samo iz jednog razloga: jer nam je bilo neugodno i iskreno žao zbog gluposti koju smo napravili.

Nikom drugom nije. Dapače i na Slobodnoj i na Novoj mogu se pronaći komentari čitatelja s neodgovorenim upitima "Uredniče, kad će isprika?". Neće.

Kako izbjeći ispriku? Tako da prebace fokus na nekog drugog. Pa ajmo na one koji su se ispričali. Po hrvatskoj logici, ako su se jedini ispričali znači da su jedini krivi.

Kriv je naravno – Index. Jer je vijest objavio gotovo istodobno kad i oni, ali s drugačijim naslovom od onog u Jutarnjem recimo. Naš je glasio "Sorry Blanka, imamo tvoj pornić", a od Jutarnjeg "Blanka Vlašić ima pornić". Po čemu je naš grijeh veći, osim što su nam svi naslovi u XMagu zajebantski, mojoj percepciji izmiče.

O licemjerju Nova ti je ime

Komentatorica Nove TV Ivana Petrović, ideološki i fizički nalik Zdravku Tomcu,  tako s kraljice televizijskog žutila, dijeli lekcije Indexu. Njoj Indexov naslov zvuči ucjenjivački. "Sorry Blanka, imamo i tvoj pornić". Ne znam, možda sam ja lud. Pa kako ucjenjivački nesretnice ako smo jasno napisali da snimku sigurno nećemo objaviti!?

Petrovićka. Desničarski kadar uguran u televiziju kupljenu 2003. mecima u koljena prijašnjem vlasniku Ivanu Ćaleti, u svojim komentarima nerijetko tepa osumnjičenicima za zločine i do nelagode se uvlači ostacima Sanaderove klike, ali je izraz lica žene u zanosu užasava.

Zalud napadno prenašminkana braniteljica Biance Matković i Blanke Vlašić zaboravlja pritom da je i njena televizija objavila istu netočnu informaciju. Gospođo Tomac ili kako već se zovete, prije kritiziranja uvijek se dobro pogledati u ogledalo. Osim ako baš taj prizor i nije uzrok vaših frustracija.

Svojedobno mi je prišao Siniša Svilan i rekao "Svaka čast što pišete o Todoriću, mi ne smijemo". Da imam dolar za svaki put kad sam takvu ili sličnu rečenicu čuo od medijskih "uglednika" imao bi ih dovoljno da gospodin Svilan tomcolikoj komentatorici i za mene poruči "njega ne smijemo". Ali nemam.

To je priča za na uho, ali pred kamerama si dajete za pravo moralizirati, i to nama? Svilan će me nakon ovog teksta nazvati i reći da je ovo udarac ispod pojasa. Siniša, jesi li tu svoju pitao za pojas prije nego je krenula blebetati?

Izvjesna gospođa Soldat, voditeljica sa zagrebačkog radija koji je iz Njemačke unajmio matematičku formulu za podilaženje muzičkom neukusu nižih slojeva, također je sasula drvlje i kamenje na Index. Ej, pod gazdin džip postavili su ti eksploziv jer je biznis pokrenuo s notornim kriminalcima, pa im je ostao dužan. Ti ćeš moralizirati? Ej, slušanost ste gradili na vanzemaljcima u Zagrebu? Al to je bila valjda dobra zajebancija, a naša nedovoljno provjerena informacija jednom u deset godina je za strašnu osudu?

Po principu "drž'te lopova" fokus je na Index pokušala preusmjeriti i Slobodna Dalmacija, koja je informaciju kako internetom kola "Blankin" uradak objavila istodobno kad i Index. Pritom su je opremili s desetak screenshotova i krenuli prebrojavati "Blankine" madeže.

Ubojice, lopovi i pornići

Moralizirat će nam mediji koji su objavili pogrešnu fotografiju silovatelja i time upropastili život nedužnom Zagrepčaninu? Koji su objavili izmišljeni intervju s preminulim ministrom Ronom Brownom? Mediji koji su objavili lažni intervju sa Sanaderom? Mediji koji su objavili lažni pornić Jelene Veljače? Mediji koji su pokopali Ivicu Račana dok je još bio živ, samo kako bi vijest o njegovoj smrti imali prvi?

Urednica koja je karijeru započela u emisiji koja se bavila huškanjem na izbjeglički kamp s muslimanima? Nad narušavanjem ljudskog dostojanstva će nam moralizirati medij koji u prajm-tajmu moli boga da detektor laži nekog uhvati u seksualnom općenju s majkom? Televizija koja nagrade skuplja čitajući vijesti s portala, istih onih kojima poslije moralizira?

Mediji, svi redom izgrađeni na pretvorbenoj pljački, bombama pod džipove, mecima u koljeno, vozikanjem nad voćnjacima u helikopterima s moćnicima?

Index se ni sa čim takvim ne može povezati. Index nije pokapao živog Račana, nije sadio tikve s vragom i nije radio intervjue s mrtvim političarima. Nego smo, valjda puno strašnije, pogriješili s nedovoljnom provjerom informacije o nečijem kućnom uratku.

Index je pokrenut s posuđenih 25 tisuća eura. U dobrim odnosima nikad nismo bili niti s vlastima niti s kriminalcima. Index je smijenio lošeg ravnatelja javne televizije i dva još gora ministra. Index je razotkrio aferu Sanaderovog BMW-a i aferu braniteljskih Zelenih ugovora. Index je otkrio Thompsonov "Jasenovac", a prvi smo prikazali i Mesićev proustaški govor u dijaspori. Index je razotkrio gdje je nestalo žito iz Đakovštine. Index se po cijenu gubitka pola marketinškog budžeta nikad nije libio otvarati afere najmoćnijih hrvatskih biznismena.

Budalaštine s Blankom se možemo sramiti svi, ali čime se vi možete ponositi?

Služavke i konjušari

Malo je tržište novinara, i kad baš svaki morž može komentirati, barem ne solite pamet u slučajevima kada smo svi napravili istu grešku. Žućkasti smo svi, bez iznimke. Tko nije nimalo žut, nemilosrdno tržište ga je ubilo. Isto ono tržište koje poslije kuka nad žutilom.

Na prezasićenom i minijaturnom tržištu na kojem ne možeš opstati mjesec dana ako masama ne daš što traže, za kruhom nekad posežemo nisko. Ovaj put nažalost i s poda. Nama je neugodno, ali vi dame i gospodo urednici, vi ste sveci?

Ili je stvar možda upravo u tome da je nama neugodno jer nismo navikli na objavljivanje neistina, dok vama idu za dobar dan. Mi nakon ovog slučaja sličnu glupost sigurno nećemo ponoviti, dok ćete vi svjesno obmanjivati javnost već sutra.

Ali dame i gospodo, konjušari medijskih mogula druge lige iz Munchena, Graza i Tel Aviva, služavke vladajućih garnitura i pretvorbenih gangstera, ako Index prepoznajete kao najlakšu žrtvu - prevarili ste se. Što možete ustanoviti i kratkim pogledom na ljestvicu najposjećenijih portala, gdje vas već sada s promilom vašeg budžeta deremo ko tele masnu krpu. Derat ćemo vas još i više.

Nismo bezgrešni. Dapače, ovog puta smo doslovno zasrali motku. Razumijemo opravdano nezadovoljstvo Blanke. Razumijemo i kritike čitatelja. Ali dame i gospodo urednici, ko ste vi da nas jebete?

S doličnim štovanjem,
Matija Babić
matija.babic@gmail.com

Pročitajte više