Mattel najavio prošireno povlačenje igračaka

MATTEL Inc. danas je najavio da je kompanija svojevoljno povukla jednu igračku iz "Cars" linije lijevanih vozila (lik Sarge), proizvedenu između svibnja 2007. i srpnja 2007., a koja sadrži nedozvoljene količine olova. Povučene igračke uključuju ukupno 436 tisuća igračaka od čega 253 tisuće u Sjedinjenim Američkim Državama, a 183 tisuće njih izvan SAD-a. 

Povlačenje igračke Sarge je rezultat Mattelove pojačane istrage i neprestanih procesa testiranja nakon povlačenja određenih Fisher Price igračaka 1. kolovoza 2007. Igračku je proizvodio Eearly Light Industrial Co., Ltd (Early Light), jedan od Mattelovih ugovornih proizvodnih pogona u Kini, koji je ugovorio podizvođenje bojanja dijelova igračke s drugim društvom, Hong Li Da (HLD), također u Kini. Iako je podizvođač bojanja, HLD, bio obvezan koristiti boju koju mu je isporučivao izravno Early Light, on je umjesto toga prekršio Mattelove standarde i koristio boju od neovlaštenog trećeg dobavljača, stoji u službenom priopćenju odaslanom iz tvrtke.

“Odmah smo primijenili pojačan sustav provjere u tri točke: Prvo, zahtijevamo da se koristi isključivo boja od certificiranih dobavljača i zahtijevamo da se testira svaka pojedina serija boja kod svakog pojedinog dobavljača. Ukoliko ne prođe, ona se ne koristi. Drugo, pojačavamo kontrolu u cijelom proizvodnom procesu u pogonima dobavljača i pojačavamo nenajavljene nasumične inspekcije. Treće, testiramo svaku proizvodnu seriju dovršenih proizvoda kako bi osigurali sukladnost prije nego što dođu do naših kupaca. Sastali smo se s dobavljačima kako bi osigurali da razumiju naše pojačane procedure i našu apsolutnu obvezu da se one strogo pridržavaju", rekao je Jim Walter, viši potpredsjednik Worldwide Quality Assurancea.

Dodatno na navedeno, Mattel je objavio svojevoljno povlačenje magnetskih igračaka proizvedenih između siječnja 2002. i 31 siječnja 2007., uključujući određene lutke, figure, setove za igranje i dodatke koji mogu ispuštati male, snažne magnete. Povlačenjem se proširuje Mattelovo svojevoljno povlačenje osam igračaka u studenom 2006. i temelji se na temeljitoj internoj reviziji svih Mattelovih brandova. Mattel globalno povlači 18,2 milijuna magnetskih igračaka (9,5 milijuna u SAD-u). Ipak, većina igračaka više nisu u prodaji. Počevši u siječnju 2007., Mattel je primijenio poboljšane sustave zadržavanja magneta u svim svojim igračkama u svim brandovima. 

"Od našeg povlačenje povezanog sa magnetima u studenom 2006., primijenili smo robusnije sustave zadržavanja magneta i snažnije testiranje. Oprezni smo i proširili smo listu povučenih magnetskih igračaka zbog potencijalnih sigurnosnih rizika povezanih sa igračkama koje mogu imati labave magnete", rekao je Walter.

“Sigurnost djece je naša primarna briga, i duboko se ispričavamo svakome na koga je ovo utjecalo," rekao je Robert A. Eckert, predsjednik i glavni izvršni direktor, Mattel. "Mattel ima rigorozne procedure, i nastavit ćemo biti oprezni i nepopustljivi u provođenju kvalitete i sigurnosti. Ne želimo vršiti povlačenja, ali ne oklijevamo sa poduzimanjem brzih i efektivnih radnji kako bi ispravili probleme čim ih identificiramo kako bi osigurali sigurnost naših proizvoda i sigurnost djece.”

Mattel radi u suradnji s U.S. Consumer Product Safety Commission i drugim regulatornim agencijama u svijetu. Mattel također radi s kupcima u svijetu kako bi identificirao i uklonio takve proizvode sa maloprodajnih polica.

Mattel je svojevoljno povukao 63 magnetske igračke u maloprodaji prije siječnja 2007. godine. Magnetske igračke povučene unutar SAD uključuju 44 Polly Pocket™ igračke, 11 Doggie Day Care® igračaka, 4 Batman™ igračaka, 1 One Piece™ igračku, i dodatne dijelove 2 Barbie® igračke.

Sarge igračka iz  "Cars"  linijelijevanih vozila je proizvedena između svibnja 2007. i kolovoza 2007. Potpuna lista proizvoda je objavljena na Intenet adresi kompanije www.mattel.com.  Kupci bi trebali odmah ukloniti takve proizvode iz dosega djece i kontaktirati Mattel kako bi dogovorili povrat i primili kupon za zamjensku igračku po izboru kupca, do vrijednosti vraćenog proizvoda. 

Marrai d.o.o., kao ovlašteni distributer Mattel proizvoda za Hrvatsku, je prodavao samo 2 Polly Pocket™ igračke, koje će biti povučene sa tržišta. Marrai d.o.o. nije prodavao Sarge igračku, kao niti ostale magnetske igračke na hrvatskom tržištu. 

Mattel ističe kako postoji mogućnost da su određeni drugi proizvodi koji su predmet povlačenja uvezeni na hrvatsko tržište od strane kompanija nepovezanih sa Mattelom, odnosno njegovim ovlaštenim distributerom. Neovisno o navedenom, Mattel radi i na tome da identificira postoje li takvi proizvodi na hrvatskom tržištu, kome su prodani, te će nastojati povući i takve proizvode, također stoji u službenom priopćenju.

Foto:AFP

Pročitajte više