Matteo Ružić je pokopan. Počivao u miru

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

MATTEO Ružić danas je pokopan na Novom groblju u Brdovcu.

U 15 sati započeo je posljednji ispraćaj mladića koji je za vikend preminuo u Zaprešiću zbog nedostatka liječnika u kolima hitne pomoći.

 

Smrt na cesti

Podsjetimo, mladiću je u nedjelju popodne pozlilo na ulici, a u pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici.

Hitna je, prema riječima svjedoka, došla za više od 12 minuta, iako je od mjesta događaja udaljena 600-tinjak metara, a u njoj nije bilo liječnika, nego samo vozač i medicinska sestra. Pungartnik je jučer ispričao da djelatnici hitne kod sebe nisu imali defibrilator, a da su se u spašavanje mladića uključili tek dvije minute nakon dolaska. Skoro pola sata kasnije stigla je druga hitna pomoć, iz Jastrebarskog. Liječnik je, kako se moglo čuti, u to vrijeme bio na intervenciji u Samoboru.

Čovjek kojem je mladić umro na rukama: "Ministre, koliko vrijedi život vašeg djeteta?"

"Tko je odlučio da je gradu od 30.000 ljudi dovoljan jedan doktor? Bez floskula, bez 'Marić mi nije dao novce', bez 'mi ne odlučujemo koji je budžet'. Primarno zdravstvo - hitna je najprimarnije zdravstvo, zato se zove hitna. Recite mi, koliko košta život jednog djeteta da se spasi? Već znam njegov odgovor: 'Pa znate da nema cijenu', reći će. Znam, ali ima ipak. Vi ste je postavili. 15.000 kuna, jedna plaćica. Molim vas, recite koliko vrijedi život vašega djeteta? To je moje pitanje. Vi meni recite, da vama treba hitna, došla bi četiri kanadera, tri helikoptera. Nemojte reći da moje dijete vrijedi 15.000 kuna, jednoga doktora, a vaše to", rekao je jučer vidno uzrujani Pungartnik. 

Kujundžićevog odgovora na to pitanje, ali i na ono još važnije - hoće li dati ostavku, i dalje nema.

Pročitajte više