Matulović Dropulić: Odluka da udruge plaćaju PDV na donacije krivo shvaćena, Ministarstvo financija obrazloženje najavilo za idući tjedan

MINISTRICA zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić izjavila je danas da je krivo shvaćena odluka koja neprofitne organizacije, ustanove i udruge obvezuje na plaćanje PDV-a na donacije, te da su predstavnici udruga jučer bili kod ministra financija Ivana Šukera i da će sve razjasniti.

Ministrica je to izjavila nakon uručivanja ugovora o financiranju 35 ekoloških projekata nevladinih udruga.

U Ministarstvu financija se neslužbeno doznaje da će sljedeći tjedan Ministarstvo izaći s izjavom u kojoj će razjasniti nesporazume vezane za izmjenu Pravilnika o plaćanju PDV-a. Već ranije, a i u danas medijima dostavljenoj peticiji, 89 udruga od ministra financija traže povlačenje odluke o opterećenju civilnog društva plaćanja PDV-a na inozemne donacije, te da u tom smislu promijeni Pravilnik o PDV-u kojim se građanske udruge obvezuju na plaćanje PDV-a na isporuke dobara i usluga plaćenih sredstvima inozemnih donatora. Dodaju da se tim Pravilnikom nakon tri godine oslobađanja od plaćanja PDV-a, opet obvezuju na njegovo plaćanje.

Od Vlade traže hitno otvaranje dijaloga s organizacijama civilnog društva.

"Budući da se sustav državne suradnje s civilnom društvom i sustav državnog financiranja civilnog društva posljednjih mjeseci raspadaju, za što postoje brojni primjeri, zahtijevamo funkcioniranje mehanizama kojima će ti problemi biti riješeni", navode udruge u peticiji.

Peticiju kojom traže povlačenje odluke o obvezi plaćanja PDV-a udruge su uputile i premijeru Ivi Sanaderu, potpredsjednicima Vlade Jadranki Kosor i Andriji Hebrangu te ministru financija Ivanu Šukeru, priopćila je danas udruga ZaMirNet, na čijem su se portalu skupljali potpisi.

Pročitajte više