Matulović-Dropulić: Gospodarenje otpadom može biti business i u Hrvatskoj

GOSPODARENJE otpadom u svijetu je pravi business i nema razloga da to ne bude i u Hrvatskoj, rekla je danas ministrica zaštite okoliša Marina Matulović Dropulić predstavljajući Vladi zakonski prijedlog o otpadu.

Poseban naglasak u tom se zakonu, navela je, stavlja na recikliranje, jer Vlada želi da se više ne stvaraju novi deponiji.

Predloženi zakon obvezuje proizvođače da korisnicima omoguće povrat ambalaže koja se može preraditi i ponovo upotrijebiti.

Rekla je da će tvrtke same morati zbrinjavati ambalažu svojih proizvoda. Ne može se, poručila je, više dogoditi da netko, primjerice, proizvede Coca Colu i kaže baš me briga što će biti s tim bocama, to je završena priča.

Predloženi zakon o otpadu daje mogućnost vlasnicima nekretnina u blizini objekata za zbrinjavanje otpada pravo na novčanu naknadu zbog umanjenja vrijednosti nekretnine. Uvjet je da su tu nekretninu stekli prije početka gradnje objekta.

Vlada je utvrdila i zakonske prijedloge o zaštiti zraka, izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu i Zakona o zračnom prometu.

Utvrdila je i tekst prijedloga zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO), kojim bi se, istaknuto je, pojačala odgovornost za štetu koja nastane njihovom upotrebom.

Po tom zakonskom prijedlogu bi Ministarstvo zdravstva postalo središnje tijelo za obavljanje poslova u vezi s GMO, a prekršajne postupke iz Ministarstva kulture prebacuje na prekršajne sudove.

Tim bi se zakonom uredio prekogranični prijenos, proizvodnja i stavljanje na tržište genetski modificiranih organizama, dok je obilježavanje namirnica koje sadrže GMO uređeno Zakonom o hrani.

Saboru su na donošenje poslana dva prijedloga zdravstvenih zakona, a jedan od njih je o presađivanju dijelova ljudskog tijela u svrhu liječenja.

Vlada je prihvatila stajalište da svaka osoba za života ima pravo svom liječniku izraziti želju da neće donirati organe. Suglasila se sa stajalištima saborskih odbora da, za razliku od ostalih, gluhe, slijepe i gluho-slijepe osobe takvu želju umjesto pred javnim bilježnikom mogu izraziti pred dva svjedoka.

Vlada je utvrdila i konačne prijedloge zakona o porezu na dohodak i na dobit, te o međunarodnim restriktivnim mjerama.

Predložila je Saboru da donese zakon o osnivanju Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog arhiva Domovinskog rata, specijalizirane ustanove koja bi prikupljala i stručno obrađivala dokumentaciju vezano za Domovinski rat.

Arhiv bi se smjestio u zgradi Hrvatskog državnog arhiva, a proračun za 2005. za njega predviđa oko 2 milijuna kuna, rekao je ministar kulture Božo Biškupić.

Pročitajte više