Mauritanija bira novog predsjednika prvi put otkako je neovisna

Foto: EPA

PRVI put nakon stjecanja neovisnosti oko 1,5 milijuna stanovnika s pravom glasa bira novog predsjednika Mauritanije, što bi trebao biti prvi miran prijenos vlasti u više desetljeća.

Glasačka mjesta otvorena su od 7 ujutro na izborima kako bi se zamijenio predsjednik Mohhamed Ould Abdel Aziz (62) koji se nakon preuzimanja vlasti državnim udarom 2008. pozicionirao kao saveznik Zapada u borbi protiv islamskih militanata.

Mauritanija je na sjeverozapadu afričke obale, ima oko 3,6 milijuna stanovnika, na istoku graniči s pustinjom Saharom, a neovisnost od kolonijalne francuske vlasti stekla je 1960. Od tada je imala tri državna udara - 1978., 2005. i 2008. godine.

Aziz se možda opet kandidira

Abdel Aziz odstupio je nakon maksimalna dva petogodišnja mandata i podržava Mohameda Oulda Ghazouanija (62), bivšega generala i ministra obrane.

Aziz bi svejedno mogao održati velik utjecaj iza scene, a u četvrtak je rekao da ne isključuje ponovno natjecanje kad mu za pet godina istekne ograničenje.

Ghazouani se zauzimao za gospodarski i sigurnosni napredak za vrijeme Abdela Aziza. Gospodarstvo se razvija i dobit će dodatni poticaj eksploatacijom plinskih polja početkom sljedećeg desetljeća.   

I turisti su se počeli vraćati pustinjskim turama nakon godina izbjegavanja zbog niza otmica 2009. godine.

Prvi rezultati očekuju se u ponedjeljak

Proteklih godina Mauritanija je bila pošteđena napada džihadističkih militanata povezanih s Al Qaidom i Islamskom državom koji su devastirali druge zemlje u zapadnoafričkoj regiji Sahel, uključujući susjedni Mali i Burkinu Faso.

Dokumenti Al Qaide zaplijenjeni u pakistanskom skrovištu Bin Ladena 2011., govore da su vođe te skupine razgovarali o mogućem mirovnom dogovoru prijašnjih godina s mauritanijskom vladom koji bi uključivao puštanje zatvorenika i isplate.

Prvi izborni rezultati očekuju se u ponedjeljak.

Pročitajte više