Theresa May traži spas u koaliciji sa strankom koju su osnivali bivši teroristi

Foto: FaH

PREMIJERKA Ujedinjenog Kraljevstva Theresa May doživjela je težak udarac na jučerašnjim izborima, ostavši bez parlamentarne većine. No umjesto da ponudi ostavku, May je odlučila sastaviti koalicijsku vladu, pri čemu joj je partner sjevernoirska stranka prilično sumnjive reputacije.

>> IZBORI U VELIKOJ BRITANIJI Theresa May će formirati novu vladu

Naime, Demokratska unionistička stranka (DUP), koja je u zadnje vrijeme praktički zamijenila Unioniste Ulstera kao vodeća stranka u Sjevernoj Irskoj, sve je samo ne uobičajena stranka desnog centra.

Demokratsku unionističku stranku vodili bivši teroristi

Kako piše Open Democracy, mogućnost da DUP završi u vladi u Westminsteru zabrinjavajuća je, budući da se radi o stranci koja ima snažne povijesne veze s lojalističkim paravojnim skupinama. Lojalisti su se, naravno, u vrijeme "nevolja" u drugoj polovici 20. st. zalagali za ostanak Sjeverne Irske UK-u, boreći se protiv Irske republikanske armije (IRA) i drugih republikanskih paravojnih skupina koje su tražile ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom. I jedna i druga strana koristila se nasilnim i terorističkim metodama za svoje ciljeve.

Konkretno, osnivači terorističke organizacije Otpor Ulstera (UR) kasnije su postali vodeći političari u DUP-u. Primjerice, Peter Robinson, lider DUP-a i prvi ministar Sjeverne Irske do prošle godine, bio je aktivan član UR-a, koja je surađivala i s drugim terorističkim grupama poput Dobrovoljačkih snaga Ulstera i krijumčarila oružje u UK.

DUP se protiv pobačaju, gay brakovima, borbi protiv klimatskih promjena...

DUP se, dakako, zajedno s IRA-om i drugim paravojnim skupinama u međuvremenu odrekao nasilja i okrenuo se miroljubivom rješavanju sukoba. Međutim, nevjerojatna je ironija da su konzervativci Therese May, koji su tijekom predizborne kampanje napadali lidera laburista Jeremyja Corbyna zbog njegovih navodnih veza s bivšim teroristima IRA-e, sada ulaze u koaliciju sa strankom koju su osnovali bivši teroristi.

Osim ovih povijesnih veza s terorizmom, sama politika DUP-a prilično je ekstremna. DUP se žestoko protivi pravu žena na pobačaj, istospolnim brakovima i poriče klimatske promjene. Prošle godine, stranka se našla usred skandala kada se njen parlamentarni zastupnik Denis Wilson složio s građaninom koji mu je poručio da Sjeverna Irska treba "istjerati etničke manjine" iz zemlje.

Pročitajte više