Theresa May traži potporu javnosti za provođenje Brexita

Foto: Hina

BRITANSKA premijerka Theresa May obećala je da će pažljivije slušati zahtjeve britanskih poslodavaca kad je riječ o izlasku zemlje iz Europske unije, predstavljajući vladin program fokusiran na Brexit, koji je manje ambiciozan jer je na izborima izgubila stabilnu većinu.

May je također ispustila čvrsta obećanja u pogledu socijalne skrbi, obrazovanja i korporacija.

Dvogodišnji vladin program, poznat kao kraljičin govor, pripremili su ministri, a pročitala ga je kraljica Elizabeta II. na svečanom otvaranju sjednice parlamenta.

Manjinska vlada

S obzirom na loš izborni rezultat, May je pod velikim pritiskom da postigne dogovor o manjinskoj vladi sa sjevernoirskim unionistima (DUP) s kojima pregovara već gotovo dva tjedna.

DUP poručuje da ih se ne smije uzimati zdravo za gotovo i za potporu vladi traži više novca za Sjevernu Irsku, jačanje njezina gospodarstva i jamstva da neće ostati odsječena od Irske Republike.

Manjinske vlade su rijetkost u britanskoj parlamentarnoj politici.

Konsenzus o Brexitu

Kraljica je zastupnicima donjeg i gornjeg doma kazala da je vlada predana izgradnji "najšireg mogućeg konsenzusa" o Brexitu u suradnji s parlamentom, regionalnim skupštinama, poslovnim sektorom i drugim dionicima.

"Prioritet moje vlade osigurati je najbolji mogući dogovor o napuštanju iz Europske unije", poručila je May.

"Izborni rezultat nije onakav kakvom sam se nadala, ali ova će vlada odgovoriti s poniznošću i odlučnošću na poruku koju joj je poslalo biračko tijelo", kazala je.


"Kao prvo, moramo dobro izvesti Brexit. To znači postići dogovor koji će ispuniti rezultat prošlogodišnjeg referenduma i to na način koji će imati maksimalnu potporu javnosti."

Zastupnici će morati glasati o ovom govoru, što se očekuje idući četvrtak, i to će biti de facto glasanje o povjerenju.

Mjere štednje

Svečanost je bila jednostavnija nego inače i kraljica je umjesto krune nosila modri šešir. Stigla je u pratnji princa Charlesa jer je njezin suprug Filip (96) završio u bolnici s infekcijom.

"Iako će ovo biti vlada koja se konzultira i sluša, jasno ističemo da ćemo provesti Brexit, surađujući s parlamentom, poslovnim krugovima, regionalnim skupštinama i drugim dionicima kako bi osigurali glatko i uredno istupanje", kazala je.

Program predviđa prijedlog zakona o prijenosu velikog broja europskih zakona u britansko zakonodavstvo te prijedloge zakona o imigraciji, carinama i ribarstvu.

Osim Brexita, vlada je obećala da će obratiti veću pozornost na zabrinutost javnosti zbog mjera štednje, ali ne odustaje od rezanja deficita.

Pročitajte više