McCain u anketama sustigao Obamu

NAJNOVIJE ankete izbornog raspoloženja u SAD pokazuju kako se istopila nekoć dojmljiva prednost demokrata Baracka Obame pred republikancem Johnom McCainom.

Ankete koje svakodnevno vode ugledne agencija Gallup pokazuje kako su demokratski i republikanski predsjednički kandidat izjednačeni, a Rasmussen je po prvi put nakon Obamine pobjede na stranačkim izborima pokazao kako je McCain u blagom vodstvu.

Prije nešto više od tjedan dana Obama je, zahvaljujući trijumfalnoj svjetskoj turneji, uživao uvjerljivu prednost od oko 9 posto glasova ispred McCaina.

Analitičari vjeruju kako je pad Obamine popularnosti rezultat McCainovog video-spota u kojem se Obama uspoređuje s celebrityjima kao što su Britney Spears i Paris Hilton, odnosno Obamine reakcije koji mnogi smatraju nespretnom. Obama je na McCainov spot reagirao izjavom da "netko ne želi vidjeti čiji je lik bitno drukčiji od likova na dolarskim novčanicama", što je protumačeno kao pripisivanje rasističkih motiva McCainu. Takav odgovor je, pak, javnost shvatila kao znak Obamine tankoćutnosti, odnosno ponašanje primjerenije opernoj primadoni nego ozbiljnom političaru.

Obama je, inače, u veljači 2005. godine dao intervjuu za Washington Post u kojem sebe uspoređuje s Paris Hilton. Nedugo nakon što je bljesnuo kao najveća zvijezda i najpamtljiviji govornik demokratske izborne konvencije 2004. godine, Obama je govorio kako "umjesto petnaest minuta slave uživa u sat i pol slave, te da je toliko eksponiran da u usporedbi s njim Paris Hilton izgleda kao pustinjakinja".

McCain skupljao glasove među bikerima

McCainu, s druge strane, ne smeta  da ga tretiraju kao celebrityja, barem ako je suditi po jučerašnjom nastupu u Sturgisu u Južnoj Dakoti, gdje ga je dočekalo desetine tisuća bikera koji se tamo svake godine okupljaju na najvećoj konvenciji takvog tipa na svijetu.

McCain je prvi predsjednički kandidat koji je ikada sudjelovao u takvoj manifestaciji - karakterističnoj po ogromnoj količini ispijenog piva, oskudno odjevenim djevojkama i velikim naporima koje policija ulaže kako bi se spriječili krvavi sukobi među zaraćenim bandama.

McCain se bikerima obratio s riječima da bi između stotina tisuća ljudi koje se okupilo u Berlinu slušati Obamu i pedeset tisuća Harleya odabrao ovo potonje. McCain je rekao da prepoznaje zvuk tog slavnog motocikla koji za njega predstavlja "zvuk slobode".

Republikanski predsjednički kandidat je, pak, najveće usklike oduševljenja izazvao rekavši kako je svojoj supruzi Cindy - inače bivšoj misici - predložio da se natječe za Miss Buffalo Chips, manifestaciju koja se održava u okviru konvencije i na kojem, inače, nije rijetkost potpuna golotinja sudionica.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više