McCainov potpredsjednički kandidat je Sarah Palin

JOHN MCCAIN se odlučio da za republikanskog potpredsjedničkog kandidata odabere ženu - guvernerku Aljaske Sarah Palin.

44-godišnja Sarah Palin, iako relativno slabo poznata široj javnosti, uživa enormnu popularnost u svojoj rodnoj državi, kao i reputaciju liberala u mnogim društvenim pitanjima.

Tri godine mlađa od Obame, Sarah Palin je druga žena u povijesti SAD koja je dobila potpredsjedničku kandidaturu jednu od dvije vodeće stranke. Godine 1984. je demokratskom kandidatu Walteru Mondaleu u utrci protiv predsjednika Ronalda Reagana društvo pravila Geraldine Ferraro.

Svojeglavi John McCain je ovim izborom bacio pljusku u lice stranačkom establishmentu koji je zahtijevao konzervativnog kandidata kao što su Mitt Romney i guverner Minnesote Tim Pawlenty.

"Hillary Clinton je načela stakleni plafon, a ja ću ga razbiti"

Sarah Palin je upravo u Daytonu u državio Ohio održala govor u kojem se pred razdraganim mnoštvom McCainovih pristaša zahvalila senatoru na tome što joj je ukazao povjerenje. Sebe je opisala kao osobu skromnog podrijetla, "hokejašku mamu" koja se postupno odlučila baviti politikom.

Prilikom svog govora je podsjetila birače na 88. obljetnicu dana kada su žene u SAD dobile pravo glasa, ali i na Hillary Clinton koja je svojom kandidaturom dosta pripomogla ženama na putu da razbiju posljednje barijere spolne diskriminacije. Citirajući Prvu damu i njen govor na demokratskoj konvenciji, odala joj priznanje na "18 milijuna napuklina u staklenom plafonu", odnosno 18 milijuna glasova na demokratskim stranačkim izborima. "Međutim, taj plafon će biti razbijen kada ja postanem potpredsjednica", izjavila je guvernerka Aljaske.

Bivša košarkašica, misica i majka petoro djece

Sarah Heath Palin se rodila 11. veljače 1964. godine u Idahu kao dijete Charlesa i Sally Sheran Heath. Roditelji koji su osjećali ljubav prema divljini, preselili su se u Aljasku dok je Sarah bila dijete. Odrasla je u gradu Wasilla gdje se istakla kao članica školskog košarkaškog tima i zbog načina igre stekla nadimak "Sarah Barakuda".

Godine 1984. je pobijedila na izboru za Miss Okruga Wasilla, a potom osvojila mjesto prve pratilje Miss Aljaske, kao i stipendiju za studij novinarstva na Sveučilištu Idahoa.

Tri godine kasnije se udala za svog dugogodišnjeg momka, naftnog radnika Todda Palina koji je podrijetlom Eskim iz naroda Y'upik. S njima ima petoro djece - sina Tracka, koji će u rujnu kao američki vojnik ići ratovati u Irak, kćeri Bristol, Willow, Piper te sina Triga, kojeg je rodila u travnju ove godine.

Sarah Palin se politikom počela baviti 1992. godine kada je izabrana u gradsko vijeće Wasille, a 1996. je izabrana za gradonačelnicu. Za guvernerku je izabrana 2006. godine.

McCain svojom partnericom nastoji "poklopiti" Obamu

Prve reakcije američkih političkih komentatora tvrde da je McCain s neočekivanim izborom Sarah Palin nastojao, a većim dijelom i uspio, neutralizirati publicitet koji je Obama stvorio s noćašnjim spektakularnim govorom.

Dok joj nedostaje iskustva na nacionalnoj razini, vjeruje se da će Palin svojom mladošću i svježinom kompenzirati Obaminu prednost kao simbola promjene u američkoj politici. Daleko je, pak, važnije to što će Palin kao žena pridobiti dio biračkog tijela Hillary Clinton koji se ne mogu pomiriti s time da je bivša Prva dama ostala ne samo bez predsjedničke, nego i potpredsjedničke kandidature.

D.A.

Pročitajte više