McShane: Gotovina se mora predati

BRITANSKI ministar za Europu Dennis MacShane izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu da odbjegli hrvatski general Ante Gotovina treba ispuniti svoju "domoljubnu dužnost" i predati se Haškom sudu, čime bi otvorio put Hrvatskoj prema punopravnom članstvu u EU-u.

"Smatramo da je domoljubna dužnost generala Gotovine da se javi Haškom sudu i suoči s vrlo ozbiljnim optužbama za koje ga se tereti", izjavio je MacShane hrvatskim novinarima u Luxembourgu, gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Upitan hoće li o rješavanju slučaja Gotovina ovisiti određivanje točnog datuma za početak pregovora o punopravnom članstvu, MacShane je rekao: "Bude li Gotovina u Haagu, onda neće postojati mogućnost odgode, odnosno sprečavanja početka pregovora. Gotovina u Haagu znači da je Hrvatska definitivno na europskom putu".

On je rekao da dijelovi hrvatskog sigurnosnog državnog aparata, na državnoj i lokalnoj razini, ne rade na tome da ga se isporuči.

"Cijeli sigurnosni aparat na državnoj i lokalnoj razini ne radi na tome da ga se uhiti. Netko, više od jedne osobe, zna gdje se on nalazi", rekao je MacShane.

"Apeliram da se s njim stupi u kontakt, čime bi se Hrvatskoj osiguralo tisućupostotno jamstvo da će dobiti pozitivan odgovor za početak pregovora, što britanska, poput ostalih vlada u EU, želi", rekao je britanski ministar.

Glavna haška tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte pridružit će se europskim ministrima poslije podne kako bi im podnijela izviješće o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Tribunalom.

"Uvijek pozorno saslušamo što glavna tužiteljica ima za reći, ona je glas Europske unije u Haagu", rekao je MacShane.

"Moramo čuti što će tužiteljica Del Ponte reći i ispitati sve pokušaje koji se čine" na uhićenju generala Gotovine, rekao je MacShane.

"Ako je nevin, bit će slobodan čovjek, koji je odradio svoju domoljubnu dužnost prema hrvatskom narodu time što će se pojaviti u Haagu i omogućiti Hrvatskoj da se ukloni i taj posljednji tamni oblak, koji lebdi iznad pitanja hrvatskog članstva u EU", rekao je britanski ministar. Dodao je da će Gotovina "imati vrlo dobar tretman u Haagu, televiziju i tuš i puno vremena za sebe".

(Hina)xsl yps

Pročitajte više