MEČELJ SPREMAN DATI BANKOVNO JAMSTVO NA KUPOVINU ŽELJEZARE SISAK

Čeljabinski metalurški kombinat Mečelj spreman je dati bankovno jamstvo uz sklopljeni ugovor o kupnji Željezare Sisak, rečeno je u srijedu na kraju trodnevnoga radnog posjeta Moskvi hrvatskog ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića.

Reakcije u medijima u Hrvatskoj i sumnje u opravdanost nedavne prodaje Željezare Sisak čeljabinskom metalurškom kombinatu Mečelj bile su povod ministru Vidoviću da se u Moskvi sastane i s Igorom Zjazinom, jednim od suvlasnika tog velikog ruskog i europskog prozvođača čelika.

Tom prilikom Zjazin je hrvatskom ministru potvrdio spremnost Mečelja da bankovnim jamstvom potkrijepi svoj ugovor o kupnji sisačke željezare.

Riječ je o jamstvu na svotu od šest milijuna dolara koje bi Mečelj u slučaju odustajanja od ugovora ili povlačenja iz posla morao dati hrvatskoj vladi za isplatu plaća radnicima željezare na rok od pet do šest mjeseci.

Direktor Zjazin ujedno je informirao ministra Vidovića da se u Čeljabinsku već priprema 300 vagona čelika koji trebaju do kraja ovog mjeseca stići u Sisak kako bi se pokrenula prozvodnja cijevi.

Ministar Vidović dogovorio je i da ruska državna tvrtka ´Emercom Demining´ započne razminiravanje u Hrvatskoj u svibnju ove godine.

Dogovor o početku razminiravanja postignut je nakon što je ministar Vidović na pregovorima sa svojim domaćinom, ruskim ministrom za izvanredna stanja i elementarne nepogode Sergejem Šojguom, postigao suglasnost da se u taj posao, koji će se financirati iz hrvatskog dijela sovjetskog klirinškog duga bivšoj Jugoslaviji, krene bez čekanja na to da se konačno utvrdi visina tog duga.

Na pregovorima je dogovoreno i da se s razminiravanjem u svibnju prvo počne u Kotar šumi na prostoru izmedju Siska i Petrinje. Na razminiravanju u Hrvatskoj ruska tvrtka bit će angažirana na tri godine, a vrijednost tog posla bit će 32 milijuna dolara.

S ministrom Šojguom, koji je ujedno i supredsjedatelj hrvatsko- ruske međuvladine komisije za gospodarsku suradnju, Vidović je pregovarao i o kupnji ruskih protupožarnih helikoptera u vrijednosti od 18 milijuna dolara koje bi Hrvatska također platila iz svojeg dijela sovjetskoga klirinškog duga.

Pročitajte više