Medicinski brod spasio 29 migranata: "Pomorske vlasti nisu htjele pomoći"

Foto: EPA

OCEAN VIKING, brod za medicinske intervencije na moru, u najmu SOS Mediterraneea, spasio je noćas 29 migranata na "malteškom području potrage i spašavanja", priopćila je humanitarna nevladina organizacija sa sjedištem u Marseilleu, na jugu Francuske. Uzbuna je oglašena preko  Alarm Phonea, telefonske linije za osobe u nevolji na moru kojom upravlja nevladina organizacija. 

Migranti "u nevolji na moru već pet dana" bili su u "čamcu od staklenih vlakana neprikladnom za plovidbu", navodi nevladina organizacija, dodajući da je "od prve uzbune do trenutka kada je Ocean Viking pronašao čamac s migrantima koji su trebali pomoć prošlo 20 sati".  

"Tamo su bili malteški helikopter i talijanski brod, ali nisu pomogli" 

"Premda su bile svjesne težine situacije, pomorske vlasti nisu pomogle osobama u čamcu, dok su se vremenski uvjeti pogoršavali", ističe nevladina organizacija i napominje da je, "dok je Ocean Viking evakuirao brodolomce, malteški helikopter kružio iznad čamca i talijanski ophodni brod je bio ondje, ali nitko od njih nije pomogao ekipama SOS Mediterraneea u potrazi niti je pomogao u koordiniranju" akcije. 

Nevladina organizacija dodaje da su talijanske vlasti odredile luku Bari za iskrcaj spašenih migranata, koji je udaljen dva dana plovidbe. Središnji Mediteran je najopasnija migrantska ruta u svijetu, smatra Međunarodna organizacija za migracije (IOM). UN-ova agencija ocjenjuje da je 2022. na tom području nestalo 1417 ljudi. 

Pročitajte više