Sin (15) poljske političarke se ubio nakon što su mediji otkrili da je žrtva pedofila

Foto: Twitter

PRAVO i pravda (PiS), vladajuća stranka u Poljskoj, našla se na udaru kritika zbog smrti 15-godišnjeg sina oporbene zastupnice, koji se ubio nakon što je u izvješću državne radiopostaje identificiran kao žrtva pedofila. Magdalena Filiks, zastupnica Građanske platforme, prošli je tjedan objavila kako je njen sin Mikolaj preminuo. 

Jučer je u poljskom parlamentu održana minuta šutnje za vrijeme sprovoda 15-godišnjaka. Mikolaj je izvršio samoubojstvo nekoliko tjedana nakon što je Radio Szczecin, dio državne mreže Poljskog radija, u izvješću o osuđenom pedofilu otkrio pojedinosti o žrtvama koje su omogućile da Filiks bude lako javno identificiran, piše Guardian

Radio je u prosincu prošle godine otkrio dob maloljetnika te da je jedna od žrtava sin zastupnika. Također, naveli su kako je osuđeni muškarac, čije je suđenje 2021. održano u zatvorenom prostoru kako bi se zaštitile njegove žrtve, bivši član Građanske platforme i kandidat na izborima te LGBT aktivist. Priču su naknadno prenijeli i drugi državni mediji. 

"Pozvat ćemo PiS na odgovornost za svako zlodjelo"

Pristaše oporbe tvrde da je nacionalno-konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) okrenula priču u vlastitu političku korist, pa je barem djelomično odgovorna za smrt. PiS, koji se priprema za izbore ove godine, čvrsto kontrolira poljske medije i vodi kampanju protiv LGBT prava. Njegovi pristaše vjeruju da je Građanska platforma namjerno zataškala izvornu osudu za zlostavljanje.

Čelnik Građanske platforme Donald Tusk, bivši poljski premijer i predsjednik Europskog vijeća, na Twitteru je ponovio svoje obećanje da će "pozvati PiS na odgovornost za svako zlodjelo, za svu ljudsku štetu i tragedije koje su prouzročili dok su bili na vlasti".

Radosław Sikorski, poljski zastupnik u Europskom parlamentu i bivši ministar vlade, rekao je da slučaj pokazuje razmjere suradnje između tužitelja i medija kojima upravlja PiS, dodajući da su takve operacije bile "planirane... i rutinski korištene za uništavanje političkih konkurenata".

PiS preuzeo kontrolu nad medijima nakon 2015. godine

Szymon Hołownia, čelnik oporbene stranke Poljska 2050, istaknuo je da "nema riječi koje bi mogle donijeti utjehu". "Međutim, doći će - neka nitko ne sumnja - vrijeme obračuna za one čije riječi donose smrt", dodao je. Novinar Tomasz Duklanowski se navodno brani kako je objavio priču jer je želio pokazati da "nije samo Katolička crkva" ta koja je prikrivala zlostavljanje djece.

PiS je počeo preuzimati izravnu kontrolu nad poljskim državnim medijima ubrzo nakon izborne pobjede 2015., a brojna nacionalna i međunarodna izvješća od tada su zaključila da su državna televizija i radio počeli biti korišteni za vladinu propagandu.  

"Viču o borbi protiv pedofila, a skrivaju ih u svojim redovima"

Poljska vlada, koja je upletena u dugotrajni spor s EU oko pitanja vladavine prava, uključujući slobodu medija, kaže da je njezina politika proporcionalan odgovor na medijsko okruženje iskrivljeno u korist njenih liberalnih protivnika. Ministar obrazovanja Przemysław Czarnek rekao je na državnoj televiziji TVP da je "štetno za društvo" što slučaj nije ranije prijavljen.

"Isti ljudi koji tako glasno viču o borbi protiv pedofilije skrivaju pedofile u svojim redovima", istaknuo je Czarnek. Tužitelji istražuju smrt, a Nacionalno vijeće za radiodifuziju pokrenulo je istragu s ciljem utvrđivanja je li postaja emitirala sadržaj "koji je omogućio identifikaciju djece žrtava, čime je ozbiljno ugrožena njihova dobrobit".

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Pročitajte više