Reporteri bez granica: Plenkovićeva vlada ne prestaje se miješati u rad HRT-a

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell/RSF

DOŠLO je do dramatičnog srozavanja slobode medija od početka pandemije diljem svijeta, objavili su danas Reporteri bez granica (RSF) u svom godišnjem izvješću. Prema njemu, Hrvatska je napredovala za tri mjesta, iako se vlada i dalje petlja u javni medijski servis. 

Novi Svjetski indeks slobode medija, koji je procijenio situaciju u medijima u 180 zemalja, zaključio je da njih 73 posto ima ozbiljnih problema s medijskim slobodama.

U izvješću se navodi da su brojne zemlje koristile pandemiju koronavirusa "kao osnovu za blokiranje novinarima pristupa informacijama, izvorima i izvještavanju s terena". 

Hrvatska u društvu Nigera, BiH i Madagaskara

Hrvatska se ove godine popela na 56. mjesto, što joj je najbolji plasman od 2013. godine. Lani je bila 59. Iako je napredovala, Hrvatska je na ljestvici i dalje u društvu zemalja poput Madagaskara, Bosne i Hercegovine i Nigera, a od zemalja EU lošije su jedino Poljska, Grčka i Mađarska. 

Hrvatski novinari koji istražuju korupciju, organizirani kriminal ili ratne zločine često su izloženi kampanjama maltretiranja, navodi se u izvješću. 

Kleveta je kriminalizirana, a vrijeđanje "Republike, njezinog amblema, nacionalne himne ili zastave" kažnjava se zatvorom do tri godine. "Ponižavajući" medijski sadržaj kriminaliziran je od 2013. godine. 

Hrvatska vlada ne prestaje se miješati u rad HRT-a

Ipak, nekoliko sudova presudilo je u korist novinara tijekom suđenja za klevetu 2020. No vlada se ne prestaje miješati u javni medijski servis HRT, dok uprava HRT-a nastavlja tužiti zaposlenike koji se žale na ovaj problem, a otišla je toliko daleko da je podnijela tužbu protiv Hrvatskog novinarskog društva, piše RSF u godišnjem izvješću. 

U međuvremenu fizički napadi, uz prijetnje i cyber nasilje, nastavljaju biti glavni problem novinara, ali izostaje reakcija vlasti. 

Pandemija koronavirusa produbila je financijsku krizu u medijima, od kojih su mnogi smanjili plaće i prestali angažirati freelancere. 

Sindikat novinara pozvao je vladu da intervenira i pomogne freelancerima i neke ekonomske mjere donesene su na ljeto 2020., ali nisu svi mediji od toga profitirali, upozorava RSF. 

Srbija i Kosovo kao Kina

Sloboda medija u svijetu izrazito se srozala u Aziji, na Bliskom istoku i u Europi, navodi medijska grupa. 

Pandemija je uzrokovala porast represije u cijelom svijetu, upozorava RSF i ističe da su zemlje poput Kine, Venezuele, Srbije i Kosova uhićivale medijske djelatnike zbog praćenja izbijanja epidemije. 

U Kini je trenutačno više od 100 medijskih djelatnika u zatvoru, više nego i u jednoj drugoj zemlji. 

Samo 12 zemalja ocijenjeno je "dobrima" kad su u pitanju medijske slobode, što je najmanji broj od početka ocjenjivanja. 

Na vrhu popisa skandinavske zemlje

Skandinavske zemlje Norveška, Finska, Švedska i Danska su na vrhu popisa. 

Bilo je manje promjena među najniže rangiranima, među kojima su Kina, Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja.

RSF je kritizirao to što su mnoge vlade i čelnici širili dezinformacije o pandemiji, poput bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i predsjednika Venezuele Nicolasa Madura. 

"Novinarstvo je najbolje cjepivo protiv dezinformacija", priopćio je generalni direktor RSF-a Christophe Deloire. 

"Nažalost, njegovu proizvodnju i distribuciju prečesto blokiraju politički, ekonomski, tehnološki, a ponekad i kulturološki faktori."

Palo je i povjerenje javnosti u samo novinarstvo. RSF je objavio da je 59 posto anketiranih u 28 zemalja navelo da novinari "namjerno pokušavaju zavarati javnost objavljivanjem informacija za koje znaju da su lažne". 

Izvještaj o medijskim slobodama za 2021. by Index.hr on Scribd

Pročitajte više