Međimurac već 6 dana štrajka glađu pred slovenskom ambasadom. "Duguju mi milijune"

"Ja odavde ne idem, pa makar i umro ovdje", ponovio nam je dva puta Slavko Murk koji već šesti dan štrajka glađu ispred slovenske ambasade u Zagrebu. Isto je već nekoliko puta napravio u Sloveniji, a najviše je, kaže, izdržao deset dana. No, ovoga je puta, uvjerava, sprema istjerati pravdu do kraja.

Murk je građevinski poduzetnik iz Međimurja koji tvrdi da mu Slovenija duguje oko deset milijuna eura. Svoje tvrdnje potkrepljuje debelim fasciklima u kojima se nalazi stotine dokumenta, mailova i transkripta. Sve je to pažljivo dokumentirao godinama, točnije od 2002. kada je krenula njegova pravna bitka tijekom koje je njegov slučaj bio na slovenskim sudovima, ali i Europskom sudu pravde, a on je u procesu promijenio i brojne odvjetnike. 

Tvrtku mu izbrisali iz registra

Murkova je firma izvodila građevinske radove za nekoliko slovenskih firmi u vlasništvu države, uključujući i SMELT za koji je radio na gradilištu u ruskom Tuapseu, jednoj od većih luka za izvoz nafte, gdje su gradili hotelsko poslovni objekt. No, SMELT mu nikada nije isplatio radove za koje su mu, kako kaže, izdali račun.

Zbog toga je njegova, do tada uspješna tvrtka, postala nelikvidna, a slovenske su je vlasti brzo izbrisale iz sudskog registra pravnih osoba bez postupka likvidacije, kaže. Budući da nije mogao podmiriti svoje obveze prema dobavljačima i kooperantima, njegova privatna imovina (nekretnine, pokretnine i ostalo) prodana je na dražbi, dodaje.

"Sklad za razvoj Republike Slovenije je 1996. preuzeo firmu koja je meni dugovala. On se preobrazio u SRD - Slovenska razvojna družba. Njega je vodila Republika Slovenija, a tada su preuzeli i sve dugove prethodne firme, uključujući i dug prema meni. Kada sam pisao tome SDR-u da me plati, jer sam pročitao u novinama da ide u likvidaciju i da svi koji imamo potraživanja od njih prijavimo likvidacijski postupak, odgovorili su mi da mog potraživanja nema u poslovnim knjigama", priča nam Murk.

Među hrpom papira pokazuje nam mailove i dopise koje je slao svim slovenskim premijerima, od 2003. godine do danas. Nebrojeno je puta kroz godine zvao u urede premijera, ministarstva i raznih državnih ureda, slao im razne dopise, a u više je navrata od njih dobio odgovore.

"Lagali su mi da me nema u poslovnim knjigama"

Pokazuje nam da su u odgovorima u početku njegove bitke i SRT i slovensko ministarstvo tvrdili da u njihovim poslovnim knjigama njegova firma ne postoji i da nemaju upisano njegovo potraživanje.

Tek je nekoliko godina kasnije preko, kako kaže, debelih veza, dobio nalaz revizije iz 2005. godine u kojem je navedeno njegovo ime i potraživanje od 397.294.275 slovenskih tolara, sada 1.256.847 eura. "Oni su očito lagali, i SRT i ministarstvo. Lagali su mi nekoliko puta. I predsjednik vlade je znao za to, jer su mi odgovorili da su mu sve proslijedili. To je bila strašna laž. A taj iznos je danas s kamatama narastao na ", ogorčen je Murk.

Slučaj dobro poznat u Sloveniji

U međuvremenu se obratio i Europskom sudu za ljudska prava, no u vrijeme trajanja spora nije znao da njegovo ime i firma ipak postoje u poslovnim knjigama. "Tada smo se sporili u svojstvu izbrisanih firma, moja firma nije bila jedina. No, nismo uspjeli ništa dokazati, a kada sam saznao za nalaz revizije, već je bilo kasno", priča nam.

O njegovom su slučaju izvještavali slovenski medij, a uz to je, kako kaže, nekoliko puta došao na dnevni red slovenskih institucija. Tako su ministarstvo pravosuđa i financija, tvrdi, obećavali formirati radnu skupinu koja je trebala sjesti s njim i donijeti zaključak o njegovom slučaju. O njegovom se problemu razgovaralo u parlamentu, a neki su zastupnici pitanje potegli na saborskom odboru za financije.

Dobio arbitražu

Murkova je odvjetnica 2013. godine slala zapisnik kabinetu vlade Slovenije u kojem je priložila nekoliko dokaza. Jedan od njih bila je odluka o arbitraži iz 2002. godine u kojoj je odlučeno da postoji dugovanje tvrtke Smelt International d.d. koje mu se treba podmiriti.

Drugi je javnobilježnička isprava koja sadrži Ugovor o predaji stvarnog uloga i preuzimanju dugova, zajedno s Izvješćem o stvarnom ulogu SRD d.d. gdje je "jasno vidljivo opredjeljenje D.S.U. o preuzimanju spornih obveza koje ne bi bile otplaćene u postupku likvidacije SRD d.d." "Među tim, općenito definiranim obvezama, na stranici 16 je i navedeno potraživanje mog klijenta", stoji u dokaznim materijalima koji su poslani vladi.

"Uništili su mi obitelj"

Dokumentaciju kojom dokazuje da postoji dug Slovenije prema njegovoj bivšoj firmi, odnosno njemu, i da su mu razni slovenski dužnosnici lagali u nekoliko navrata Murk čuva u četiri debela fascikla na stotinama stranica. No, do danas nije uspio naplatiti ni centa. Kaže da je dug od oko 1.200.000 eura, za koji kaže da je danas narastao na 10 milijuna, samo jedno od potraživanja, no i ono oko kojeg se i najviše sporio.

"Ostalo bih im i oprostio, samo da mi to plate. Ovo sve traje predugo i ja ovoga puta neću odustati. Uništili su mi obitelj. Za sva dugovanja sam bio ja odgovoran. Dugo sam se borio s time. Od tada sam nešto radio honorarno, sada me uglavnom uzdržavaju djeca", kaže.

Pred slovenskom ambasadom tako prosvjeduje već šesti dan, a tvrdi da neće odustati dok ne istjera pravdu do kraja. Tamo po cijeli dan sjedi na stolici koju je donio od kuće, a noću spava u autu parkiranom preko ceste. Pokazao nam je i kako je složio krevet, dok u prtljažniku drži boce vode, čaj i lijekove, uz dokumentaciju.

Dodaje i da su iz ambasade obavijestili slovenske vlasti o njegovom štrajku glađu i da sada čeka da mu se jave. "Pitali su me i zašto moram to raditi baš ovdje, čak su rekli da je to nepristojno. Ali nema veze, ja ću se boriti, pa makar i umro ovdje", poručuje poduzetnik.

Pročitajte više