Međimurski župan Matija Posavec napustio HNS

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MEĐIMURSKI župan i predsjednik županijskog HNS-a Matija Posavec izvijestio je u utorak kako je nakon 15 godina istupio iz te stranke.

Posavec je to objavio na  izvanrednoj konferenciji za novinare u atriju Starog grada Zrinski u Čakovcu pojasnivši kako se na taj korak odlučio jer su putevi stranačkog vodstva i njegovog poimanja i djelovanja u politici suštinski u suprotnosti, pogotovo u smjeru u kojem on vodi Međimurje kao župan i smjeru u kojem smatra da Hrvatska treba ići.

"Uvidjevši kamo stvari idu, odlučio sam otići nakon više mjeseci pokušaja, upozoravanja da stvari moraju ići drugim smjerom, da moramo uvesti nove vrijednosti u hrvatsku politiku, međutim nije bilo dovoljno volje ni sluha za to. Dao sam dosta šansi, međutim ovo nije moj politički put za koji smatram da bi i Međimurje i Hrvatska trebali ići“, istaknuo je, između ostalog, Posavec.

Rekao je da je prije dvije godine, kada je stranka koalirala s HDZ-om, odlučio ostati iako se protivio takvoj odluci i htio je stvari promijeniti iznutra.

"Trudio sam se te dvije godine, kulminacija je bila na izborima za EU parlament kada sam vrlo jasno nakon izbora komunicirao s javnošću da moramo izgraditi novu stranku na novoj političkoj paradigmi, da moramo promijeniti i vodstvo i ljude i smjer i politiku ako želimo ići u bolju budućnost. Nažalost, za to nije bilo sluha ni volje“, podsjetio je Posavec. Kazao je da on želi unijeti nove vrijednosti u hrvatsku politiku i da se želi boriti za bolju budućnost.

Posavec je sada već svojim bivšim stranačkim kolegama zaželio puno sreće u privatnom i profesionalnom životu, a sam je najavio da će do kraja ovoga mandata biti nezavisni župan.

"Ne prelazim u drugu stranku"

"Neću prelaziti u neke druge stranke, niti bilo što razbijati ili biti na nekim drugim listama. To je možda teži put, ali jedini ispravan, a takav ispravan put je onaj kojim ja želim ići i način na koji želim sudjelovati u politici", poručio je Posavec. Nije ništa konkretno rekao o svojoj političkoj budućnosti nakon što mu istekne mandat župana, ali je najavio da će ispod svog rada podvući crtu i s rezultatima izaći pred građane koji će reći je li njegov rad bio dobar ili ne. Nije precizirao hoće li to napraviti tada kao nezavisan kandidat ili u nekoj drugoj stranci.

Osobno ne očekuje da bi kao župan trebao imati problema s podrškom u Skupštini Međimurske županije jer, kako je naglasio, uvijek je interes Međimurja na prvom mjestu i imperativ nikada nisu bile političke stranke.

"Radimo projekte, imamo puno posla, realiziramo stvari koje smatramo da ih treba realizirati i tako će biti do kraja. Vjerujem da će to shvatiti i oni koji čine predstavničko tijelo. Ne očekujem nikakve probleme“, rekao je župan Posavec te je najavio nastavak rada u Međimurskoj županiji i na sjeveru Hrvatske.

"Politika će biti na izgradnji platforme snažne regionalne politike, snažnog sjevera, jer smatram da je sjever Hrvatske u generalnoj politici državne vlasti godinama zapostavljen. To treba promijeniti i tome ću dati svoj veliki doprinos", najavio je međimurski župan.

Na pitanje tko će nakon njega voditi organizaciju HNS-a u Međimurju, kazao je da tu odluku donosi stranka, ali da umjesto njega do izbora organizaciju mogu voditi potpredsjednici.

Upitan je li vrh stranke znao za njegovu odluku, ponovio je da se u nekoliko navrata zalagao za promjenu politike i smjera stranke, ali da stranačka tijela i vrh stranke to nije prihvatio jer, kako je rekao, smatraju da je sve u redu. Dodao je da je bio spreman na sve to, samo da je bilo sluha u stranci.

"Bio sam spreman upustiti se u tu priču, spreman graditi snažni, građanski politički centar koji je potreban hrvatskoj politici, ali nisam dobio potporu", izjavio je sada već bivši član HNS-a.

Posavec je na pitanje novinara potvrdio da ima informaciju da će vrh stanke večeras stići u Međimurje na sastanak s članovima Županijske organizacije.

 

Pročitajte više