Među prijavljenima za gospodarski kriminal i bivši direktor APN-a

ŽUPANIJSKOM državnom odvjetništvu u Splitu policija je podnijela posebno izvješće protiv više osoba, među kojima direktora i vlasnika tvrtke Olme, bivšeg direktora državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina, jednog suca i zamjenika općinskoga državnog odvjetnika zbog sumnje da su počinili više kažnjivih djela gospodarskog kriminala 2002. i 2003., oštetivši državu i tvrtku za najmanje 17,7 milijuna kuna.

Kako je u priopćenju izvijestio načelnik Ureda načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave Nino Ćurić, kriminalističkom je obradbom utvrđena sumnja da su prvoprijavljeni direktor Olme Ante Tomić (56) iz Makarske i drugoprijavljeni direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretnina Davor Rajčić (48) iz Zagreba kupoprodajom i davanjem u jamstvo oko 60 tisuća četvornih metara zemljišta u Makarskoj, za koje su znali da je u državnom vlasništvu, za gradnju zgrade iz programa POS-a počinili kažnjiva djela zloporabe ovlasti i položaja. U policijskom izvješću navode se samo inicijali prijavljenih.

Sudac Općinskog suda u Makarskoj P. T. (42) i zamjenik općinskoga državnog odvjetnika u Makarskoj R. B. (69) iz Krvavica osumnjičeni su da su počinili kažnjivo djelo nesavjesna rada u službi nezakonitim utvrđivanjem vlasništva nad navedenim državnim i drugim zemljištem u Makarskoj u korist Olme. Za isto je kažnjivo djelo osumnjičeno i troje ovlaštenih službenika Odjela za zemljišne knjige u Makarskoj, jer su za Olmu izdali više krivotvorenih izvadaka iz zemljišne knjige. Tako je ta tvrtka, a neizravno direktor Tomić, stekao protupravnu imovinsku korist od najmanje 7,650.000 kuna na štetu državnog proračuna.

Za prvoprijavljenog Tomića također je utvrđena sumnja da je zloporabom ovlasti oštetio državni proračun uskratom otplate dugova Ministarstvu financija na temelju jamstava za dugoročni zajam Olmi kod Splitske banke, te Ravnateljstvu za robne zalihe za robni zajam za ukupno nešto više od osam milijuna kuna. Istodobno nije vraćao ni svoje privatne zajmove od 8,700.000 kuna dobivene od Olme pa je onemogućio da tvrtka ispuni svoje obveze prema Ministarstvu i Ravnateljstvu. Svoju tvrtku oštetio je za još nešto više od pola milijuna kuna zadržavši za sebe zarade od usluga mljevenja maslina građanima te za još milijun i pol kuna dobivenih na temelju fiktivne odluke Nadzornog odbora tvrtke.

Tomić je prijavljen i za kažnjivo djelo povrjede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti i nesposobnosti za plaćanje jer nije pokrenuo stečaj društva usprkos dugotrajnoj blokadi žiro-računa.

Pročitajte više