Među uhićenima i čelni čovjek britanske Al Qaide?

BRITANSKE tajne službe vjeruju kako je jedan od muškaraca uhićen prošlog tjedna čelni čovjek Al Qaide u toj zemlji. Dužnosnici britanskog Ministarstva domovinske sigurnosti kazali su kako je on, osim što je bio "mozak" spriječenog napada na avione, povezan s nekoliko planiranih, ali ne i izvršenih terorističkih napada, tijekom proteklih nekoliko godina.

Također vjeruju kako je on kao vođa u Pakistan na obuku prošle godine poslao barem jednog teroristu koji je trebao sudjelovati u akcijama na području Velike Britanije, te kako je kontrolirao mrežu kašmirskih, sjevernoafričkih i iračkih terorističkih ćelija.

Iako se od tajnih službi ne može doznati tko je glava britanske Al Qaide, The Sun je objavio kako je uhićen 25-godišnji Rashid Rauf, koji je prema listu vodio operaciju rušenja aviona.

Još u petak su britanski i američki dužnosnici izvijestili kako su dva osumnjičena, privedena u Velikoj Britaniji, kontaktirala s Matiurom Rehmanom alias Rashidom Raufom, koji je, kako su se dužnosnici izrazili, najvjerojatnije operativac Al Qaide.

Rehman, inače stručnjak za eksplozive, navodno se susreo s dvojicom britanskih osumnjičenika u Pakistanu, a nakon povratka u Britaniju dvojac je s jednog pakistanskog računa na svoj račun u jednoj banci u Velikoj Britaniji primio novac.

Dužnosnici su u petak priopćili kako ne znaju je li i Rehman bio dio velike urote, no prema Sunu Rehman je navodno organizirao obuku sedam britanskih Muslimana koji su trebali počiniti samoubilačke napade u avionima.

Rehman, inače rođen u Birminghamu, je uhićen u Pakistanu gdje živi od 2002. godine, a njegov 19-godišnji brat te još dva člana obitelji uhićeni su u Velikoj Britaniji.

Iz povjerljivog izvora, saznaje The Sun, čak 1000 britanskih Muslimana spremno je, kad bi im se naredilo, počiniti samoubilačke napade.

Scotland Yard vjeruje kako je u izvršavanju plana, rušenju najmanje 9 aviona, trebalo sudjelovati najviše 20 terorista, čije su mete bili avioni koji su trebali poletjeti s Heathrowa, te još tri britanska aerodroma, piše britanski Times.

Prema nekim procjenama, da je teroristički napad uspio, poginulo bi najmanje 3000 ljudi.

Na mogućnost novih napada upozorio je i britanski ministar domovinske sigurnosti, a s obzirom na to da su najmanje dva osumnjičenika pobjegla policiji, u Velikoj Britaniji boje se “druge faze” napada.

U razgovoru za BBC, Reid je rekao je su novi napadi u Britaniji "vrlo mogući” i to u bliskoj budućnosti.

Ayman al-Zawahiri, drugi čovjek Al Qaide prošlog je mjeseca u poruci najavio kako su ove jeseni u planu dva velika teroristička napada.

Stanje na londonskim aerodromima Heathrow Gatwick i dalje je u kolapsu. U nedjelju je bilo otkazano gotovo trećina planiranih letova, a zbog novih sigurnosnih mjera (koje možete pročitati ovdje) putnici imaju dosta problema.

British Airways otkazao je gotovo 100 letova prema europskim gradovima i sve domaće letove s Gatwicka, druge londonske zračne luke. Većina prekooceanskih letova odvija se normalno, iako je deset letova britanskog zračnog prijevoznika prema Sjedinjenim Državama otkazano, kao i još nekoliko letova drugih prijevoznika iz Velike Britanije prema SAD-u.

A.H.

Pročitajte više