MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ARISTIDEU I PROTIVNICIMA DALA ROK DO PONEDJELJKA

AUPRINCE, 21. veljače 2004. (Hina/AFP) Predstavnici međunarodne zajednice diplomati na Haitiju, predsjedniku JeanuBertrandu Aristideu i njegovim protivnicima dali su rok do ponedjeljka da prihvate mirovni plan čiji je cilj okončati krizu u zemlji, izvijestili su u subotu diplomatski izvori.

Diplomati SAD-a, Kanade, Francuske, Zajednice karipskih zemalja (Caricom) i Organizacije američkih zemalja (OAS), uputili su u petak ultimatum predsjedniku Aristideu i predstavniku oporbe Andreu Apedu.

Planom se predviđa da Aristide ostane predsjednik do isteka mandata u veljači 2006., te da se imenuje novi premijer, neovisna i neutralna osoba koja uživa povjerenje naroda, rekao je za France presse neimenovani diplomatski izvor.

U subotu se očekuje dolazak na Haiti izaslanstva visokih državnih dužnosnika, među kojima će biti pomoćnik američkog državnog tajnika za Latinsku Ameriku Roger Noriega te predstavnici Kanade, Francuske i Caricom-a. Oni će nastojati izvršiti pritisak na haićanskog predsjednika i oporbu.



(Hina) xmh ydh

Pročitajte više