Međunarodna zajednica poziva vlast u Banjoj Luci: Ne uvodite pričuvnu policiju

Foto: EPA

URED Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) očitovao se o planovima vlasti u Republici Srpskoj da uvedu pričuvni sastav policijskih snaga pozvavši ih da to ne čine i da rješenje za sigurnosne probleme u zemlji pronađu u suradnji s drugim razinama vlasti i u dijalogu s međunarodnom zajednicom.

"Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa zakonom o policiji i unutarnjim poslovima nego da pokrenu dijalog sa svojim partnerima na državnoj i na razini Federacije BiH kao i s međunarodnom zajednicom", stoji u izjavi dostavljenoj medijima.

Parlament Republike Srpske prošlog je tjedna podržao nacrt izmjena entitetskog zakona o unutarnjim poslovima kojega je predložila vlada u Banjoj Luci i kojim je predviđeno uvođenje pričuvne policije koja bi trebala brojati do tisuću pripadnika. Obrazloženo je to potrebom jačanja sigurnosti uslijed eskalacije migrantske krize.

Velika zabrinutost

Taj je plan izazvao veliku zabrinutost u Federaciji BiH čije su vlasti ocijenile kako je riječ o kršenju odredbi Daytonskog sporazuma kojima je propisano raspuštanje pričuvne policije i stroga kontrola ravnoteže djelatnih policijskih snaga dva entiteta.

Članovi povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na izvanrednoj su sjednici održanoj u utorak zaključili kako je riječ o neprihvatljivim postupcima RS-a koji vode militarizaciji i dovode u pitanje sigurnost u državi.

Zatražili su reagiranje OHR-a te su najavili kako će u slučaju izostanka odlučnijih mjera i Federacija BiH posegnuti za sličnim odlukama i uvesti pričuvnu policiju.

Iz OHR-a su u srijedu ocijenili kako je postupcima vlasti RS-a "pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha".

Kazali su kako je riječ o zabrinjavajućem razvoju događaja s obzirom na to da se ovime ugrožava stabilnost stvaranjem napetosti i podjela u zemlji od kojih građani BiH nemaju nikakve koristi.

"Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu pričuvnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi s migrantima i azilom su ustavna nadležnost državnih tijela te njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje suradnje", ocjena je OHR-a upućena vlastima u Banjoj Luci.

Pročitajte više