Međunarodni institut upozorava na val zloupotreba tužbi protiv Indexa

Foto: Index/IPI

MEĐUNARODNI medijski institut (International Press Institute/IPI) pridružio se u četvrtak svojim partnerima u inicijativi Brze reakcije za medijske slobode (Media Freedom Rapid Response/MFRR) izražavajući ozbiljnu zabrinutost zbog vala zloupotreba pravnih postupaka protiv Indexa.

Indexov izdavač, Index Promocija d.o.o., trenutno je suočen s 56 tužbi za klevetu, a još devet takvih tužbi podignuto je protiv njegovih novinara. Još tri slučaja uključuju tužbe temeljene na Općoj uredbi EU o zaštiti podataka (GDPR) i zakonima o zabrani diskriminacije i zaštiti autorskih prava.

Index tužili Glavaš, Tolušić, Crnoja, Burilović...

Najstariji aktivni slučaj datira iz 2013. godine, a posljednji postupak pokrenut je ove godine. IPI smatra da nekoliko tužbi protiv Index.hr-a predstavlja zlouporabu sudskih sporova, koje moćni pojedinci i kompanije koriste kao sredstvo za suzbijanje kritičkog izražavanja. Tužitelji su uglavnom javne osobe poput političara i vlasnika kompanija, među kojima su bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš, bivši ministri Tomislav Tolušić i Mijo Crnoja te sadašnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Glavaš je, primjerice, podnio tužbe za klevetu nakon što ga je Index u članku nazvao "ratnim zločincem". Bio je general u ratu između Hrvatske i Srbije i osuđen je za ubojstva srpskih civila 1991. godine u Osijeku te je proveo pet godina u zatvoru. Pušten je nakon što je Ustavni sud vratio predmet na ponovno suđenje, koje je sada u tijeku. U drugom primjeru, Crnoja, bivši ministar branitelja, tužio je Index zbog klevete u vezi s pričom o kontroverznim kreditima od nekoliko milijuna eura.

Druga zajednička karakteristika je da tužitelji obično traže uklanjanje članaka i odštetu od 10.000 do 100.000 kuna, nastavlja IPI. Ovakvi slučajevi zajedno predstavljaju značajan teret za resurse Indexa, a čini se da su mnogi pokrenuti s ciljem da se ušutka kritičko izvještavanje te općenito stvori prijeteći učinak po slobodu medija.

"Tužbe protiv Indexa su dio zabrinjavajućeg trenda"

Nekoliko tužbi protiv Indexa dio su zabrinjavajućeg trenda u cijeloj Europi, tvrdi IPI, u kojem moćni akteri koriste tužbe kako bi maltretirali i zastrašivali novinare te izbjegli nadzor i odgovornost. Prema dobro utvrđenoj sudskoj praksi Europskog suda za ljudska prava, javne osobe moraju biti tolerantne prema višim razinama nadzora i kritika javnosti nego privatne osobe. Imajući to na umu, IPI poziva one tužitelje koji su pokrenuli navedene tužbe, usmjerene samo na ušutkavanje medija, a ne na ostvarivanje pravde, da odmah odustanu od svojih tužbi. IPI je na kraju svog priopćenja izrazio solidarnost s Index.hr-om i nastavlja pomno pratiti razvoj događaja.

Međunarodni medijski institut predstavlja globalnu mrežu urednika, medijskih direktora, medijskih profesionalaca i vodećih novinara iz gotovo 100 zemalja svijeta, posvećenu kvalitetnom i neovisnom novinarstvu. IPI promiče novinarstvo koje ispunjava javne funkcije, od kojih je najvažnija sposobnost medija da djeluju bez utjecaja, uplitanja i straha od osvete. IPI je osnovan 1950. godine, kad se 34 urednika iz 16 zemalja okupilo na inicijalnom sastanku na Sveučilištu Columbia u New Yorku.

U sljedećih sedam desetljeća IPI je bio na čelu borbe za slobodu i neovisnost medija, od akcija protiv cenzure tijekom aparthejda u Južnoj Africi, preko pomaganja novinarima za vrijeme vladavine grčke vojne hunte, do jačanja mjanmarskih medija nakon godina autoritarne vlasti.

Među ostalima, s IPI-jem surađuju ORF, Al Jazeera, ZDF, Neue Zürcher Zeitung i BIRN.

 

Pročitajte više