Obavještajci zaustavili najmoćniju grupu hakera ucjenjivača na svijetu

Foto: EPA

Britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA) uz pomoć međunarodnog saveza policijskih agencija uspjela je zaustaviti rad hakerske skupine Lockbit, koja krade podatke i traži otkupninu za njih, prenosi Sky News. Od jučer na web-stranici Lockbita piše: "Ova stranica je sada pod kontrolom Nacionalne agencije za kriminal Velike Britanije, koja surađuje s FBI-em i međunarodnom policijskom koalicijom u operaciji Cronos."

Europol i druge međunarodne policijske organizacije iz Francuske, Japana, Švicarske, Kanade, Australije, Švedske, Nizozemske, Finske i Njemačke surađivali su u operaciji. Glasnogovornik NCA-a rekao je da je djelovanje hakera uspješno suzbijeno te da se operacija nastavlja i razvija.

Zastupnik Lockbita na jednoj enkriptiranoj aplikaciji za slanje poruka napisao je da imaju rezervne servere koje operacija nije zahvatila. Lockbit je jedna od najmoćnijih skuppina hakera ucjenjivača koji djeluju na visokokompetitivnom crnom tržištu.

Otkriveni na ruskim forumima, tvrde da su iz Nizozemske, zanima ih samo novac

Lockbit i njegovi saveznici u posljednjih nekoliko mjeseci hakirali su neke od najvećih organizacija na svijetu. Zarađuju novac tako da ukradu povjerljive podatke i ucjenjuju njihovom objavom u javnosti ako žrtva ne plati "otkupninu". 

Saveznici su mu druge kriminalne skupine koje napadaju koristeći Lockbitove digitalne alate za ucjenjivanje. Lockbit je otkriven 2020. godine kada su podaci o njegovom malicioznom softveru pronađeni na ruskim hakerskim forumima, zbog čega neki sigurnosni analitičari smatraju da se hakeri nalaze u Rusiji. 

Lockbit tvrdi da nije odan nijednoj državi. Na svojoj su stranici ranije objavili da se nalaze u Nizozemskoj, da su posve apolitični i da ih zanima samo novac.

Američki su službenici rekli da je Lockbit najopasnija skupina hakera ucjenjivača na svijetu. Napali su preko 1700 organizacija u Americi, od financijskog sektora do škola. Lockbit je gotovo svakodnevno na stranici objavljivao koga je napao. Pokraj imena organizacije bio bi brojač koji je odbrojavao koliko je vremena ostalo do roka za plaćanje otkupnine. 

Jučer je na stranici bio identičan brojač, ali su policijske službe ostavile poruku: "Vratite se ovdje za nove informacije u 11:30 po Greenwichu u utorak, 20. veljače."

Pročitajte više