Međunarodni skandal zbog curenja dokaza: Medicinski fakultet objavio snimke obdukcije Britt Lapthorne

AUSTRALSKO ministarstvo vanjskih poslova  zgroženo je informacijom kako su se tajne snimke obdukcije preminule Britt Lapthorne koje su i dalje predmetom istrage, našle u hrvatskoj javnosti. Naime, Medicinski fakultet u Zagrebu svojim je studentima pokazivao, u svrhu edukacije, fotografije i rezultate obdukcije kao i dio dokaza oko okolnosti smrti Britt Lapthorne u Dubrovniku.

Medicinski fakultet: Istraga traje

"S obzirom da je pokrenuta istraga kao i upravni postupak kako su se fotografije našle u nastavi ne mogu vam dati više detalja vezano za taj slučaj", potvrdili su za Index iz Dekanata Medicinskog fakulteta u Zagrebu dodajući kako je stvar - vrlo kompleksna.

Kako doznajemo prije nekoliko dana  australske vlasti obavijestile su hrvatski MVPEI da su obavile razgovor s dekanom Medicinskog fakulteta, a zanimalo ih je kako su do fotografija koje bi ne samo trebale biti tajnom nego nisu imali za to ni odobrenje našle pred studentima.

Neslužbeno doznajemo kako je Medicinski fakultet pokrenuo i internu istragu kako su se fotografije preminule Australke mogle pustiti u javnost te kako se uopće do njih i došlo. Australsko veleposlanstvo obaviješteno je odmah isti dan kako su fotografije povučene iz nastave. No, australske vlasti ostale su zgrožene kako je moguće da se tajni spis, s obzirom da je istraga i dalje u tijeku, našao u javnosti.  

Australska vlada duboko zabrinuta

Herald Sun, piše o nevjerojatnom slučaju potvrđujući kako su australske vlasti zatražili od hrvatskih službeno objašnjenje kako je moguće da su se medicinski podaci mrtve djevojke mogli naći u javnosti. Medicinska škola na kraju ispričala obitelji za korištenje fotografija s autopsije za koje nije imala odobrenje, no to ne umanjuje bizarnost ovog slučaja. 


"Vlada je duboko zabrinuta zbog činjenice da su fotografije Britt Lapthorne korištene u svrhu edukacije studenata Medicine", objavio je danas glasnogovornik Ureda vanjskih poslova Australije zaduženih za istrage izvan zemlje potvrđujući kako je stigla isprika te obećanje kako više neće koristiti fotografije s obdukcije.

Smrt Australke i dalje nije razjašnjena

Podsjetimo, mlada Australka Britt Lapthorne  prije dvije godine s grupicom prijatelja napustila jednu od popularnih dubrovačkih diskoteka i – nestala.Panična potraga za plavokosom 21-godišnjom turistkinjom završila je tek mjesec i pol nakon nestanka, kada je njeno tijelo, unakaženo do neprepoznatljivosti, bez šaka i stopala, pronađeno na stijenama dubrovačkog kupališta Danče.

Obdukcija je potvrdila da tužni ostaci tijela doista pripadaju mladoj Australki, ali nitko od patologa nije sa sigurnošću mogao kazati je li umrla prirodnom smrću, odnosno uslijed nesretnih okolnosti, ili je ubijena.

Nije zaključena istraga

Federalna policija Australije, nedavno je prenijela zaključke iz istrage hrvatske policije po kojima je isključena mogućnost samoubojstva, a do istog je zaključka došla i nova obdukcija u Australiji.

Hrvatska policija dala je garancije da  neće zatvoriti slučaj dok ne otkrije istinu.

Pročitajte više