Međusobnim djelovanjem dva velika zagađivača poboljšavaju zrak

DVA NAJVEĆA globalna zagađivača, ugljični dioksid i ugljikovodik, međusobnim djelovanjem mogu čak poboljšati kvalitetu zraka, objavili su američki znanstvenici sa Sveučilišta Colorado.

Istraživanja su pokazala da ugljični dioksid, glavni krivac za efekt staklenika, smanjuje emisije ugljikovodika iz uzgojenih šuma, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu ´Nature´.

U ´umjetnim´ šumama sade se jablani, eukaliptusi i akacije koji emitiraju velike količine izoprena (nezasićenog ugljikovodika), koji znatno utječe na donje slojeve ozona.

Dok se nekima može činiti kako je takvo djelovanje dvaju plinova dobro za okoliš, autor studije Todd Rosenstiel je oprezniji.

´Utjecaj ugljičnog dioksida je nepredvidljiv. Još ne znamo dovoljno o osnovnom kemijskom i biokemijskom sastavu izoprena da bismo mogli predvidjeti što će se događati u budućnosti´, kaže Rosenstiel.

´Međutim, znamo, i dokazali smo, da promjene u okolišu, vodi, temperaturi i tlu, gdje rastu takva stabla, znatno utječu na emisije izoprena´, dodao je.

Russel Monson, voditelj Odjela za biologiju na Sveučilištu Colorado tvrdi da se emisija izoprena povećava sukladno s povećanjem broja posađenih šuma. Svake godine u Zemljinu atmosferu emitira se oko 500 milijuna tona izoprena.

´Novost je da smo otkrili kako povišena koncentracija ugljičnog dioksida smanjuje zagađivanje izoprenom, koji u kombinaciji sa sunčevom svjetlošću, vozilima i industrijskim zagađenjem stvara smog, a kasnije uzrokuje i plućne bolesti´, kaže Monson.

Istraživači misle kako će, s obzirom da sve uzgojene šume emitiraju veliku količinu izoprena, povećanjem njihova broja doći do sve jačeg zagađivanja ozona te produživanja životnog vijeka metana, odlučujućeg čimbenika u globalnim klimatskim uvjetima.

Pročitajte više